Svjetski dan borbe protiv AIDS-aŠto je to AIDS?
AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) – sindrom stečenog nedostatka imuniteta je stanje uznapredovale ili završne faze bolesti koju uzrokuje virus humane imunodeficijencije – HIV. Danas su poznata dva tipa HIV-a koji uzrokuju AIDS. To su HIV tip 1 i HIV tip 2. Daleko najrasprostranjenija je infekcija HIV-om tipa 1, dok su infekcije HIV-om tipa 2 najčešće u nekim afričkim zemljama.
Kako se HIV prenosi?
Infekcija HIV-om prenosi se: spolnim putem, preko krvi i s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja.
HIV se ne prenosi rukovanjem, grljenjem i drugim uobičajenim međuljudskim kontaktima, kao ni doticanjem predmeta kao što su javne telefonske govornice, novac, ručke u vlaku, tramvaju ili autobusu, ili preko posuđa za jelo,čaša, ručnika,posteljine, kućnih ljubimaca. Ne prenosi se ni uobičajenim pregledom kod liječnika ili kod stomatologa ili tijekom uobičajene njege oboljelog od AIDS-a.
Najveći rizici za prenošenje HIV-infekcije
Najveći rizik za prenošenje HIV-a postoji kod transfuzije zaraženom krvi, zatim kod intravenskih ovisnika koji zajednički koriste zaraženu iglu.
Zaražena majka tijekom trudnoće i porođaja zarazi dijete u 13-40% slučajeva.
Rizik prijenosa infekcije u zdrastvenog djelatnika nakon uboda na iglu koja je prethodno korištena u bolesnika s HIV-infekcijom iznosi 0,2-0,5 %.
Testiranje na HIV
Testiranjem na HIV-protutijelo dobija se neizravna informacija o infekciji. Test otkriva protutijela prema HIV-u, koja se obično javljaju do 12 tjedana nakon kontakta s virusom, pa je testiranje potrebno primijeniti najmanje 12 tjedana nakon datuma eventualne zaraze.
Prevencija zaraze HIV-om
Prevencija HIV-bolesti je danas usmjerena prema putevima širenja bolesti i uključuje informaciju, edukaciju i testiranje. U slučaju HIV-infekcije zasad nema lijekova koji bi izliječili zarazu niti djelotvornog cjepiva, no određene preventivne mjere pokazale su se uspješnima.
Na 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, važno je podsjetiti kako je upravo prevencija širenja HIV-a najvažnija, uz bolju edukaciju i zaštitu dostojanstva zaraženih HIV-om.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here