Svjetski dan prevencije suicidaSvjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP), a u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (World Health Organisation – WHO) s ciljem podizanja svijesti o problemu samoubojstava, smanjenja stigme vezane uz samoubojstvo te podizanja spoznaje da se samoubojstvo može spriječiti.
Obilježavanje Svjetskog dana prevencije samoubojstava započelo je 2003. godine, a tema ovogodišnjeg je “Prevencija samoubojstava diljem svijeta: jačanje zaštitnih čimbenika i poticanje nade”. Dosadašnje kampanje više su bile usmjerene na čimbenike koji dovode do suicidalnog ponašanja, dok se ovogodišnja tema više okreće jačanju zaštitnih čimbenika sa ciljem osnaživanja ličnosti pojedinca i smanjenja njegove ranjivosti i sklonosti samoubojstvu.
Postoji niz zaštitnih čimbenika koji djeluju na ublažavanje posljedica izloženosti čimbenicima rizika:
– psihološki čimbenici: osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja, sposobnost sučeljavanja sa stresnim događajima i rješavanja problema
– društveni i kulturni čimbenici: vjerska i društvena pripadnost, povezanost s obitelji, prijateljima, susjedima
– zdrav stil života: pravilna prehrana, uredne navike spavanja, tjelesna aktivnost, apstinencija od pušenja i droge.
Suicidalno ponašanje značajan je javnozdravstveni problem u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da oko milijun ljudi godišnje u svijetu počini samoubojstvo. To predstavlja «globalnu» smrtnost zbog samoubojstava od 16 slučajeva na 100.000 stanovništva, ili jedno samoubojstvo svakih 40 sekundi.
Samoubojstva pogađaju sve društvene skupine, no uvijek postoje skupine koje su više izložene od drugih, kao:
– osobe koje su pokušale samoubojstvo ili su sklone samoozljeđivanju
– osobe s mentalnim poremećajem i/ili problemom ovisnosti
– osobe s iskustvom stresnih događaja.
Jačanje zaštitnih čimbenika potiče novu nadu u prevenciji samoubojstava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here