10 savjeta kako preživjeti prekidViše bismo voljeli da nikad ne morate poslušati naše savjete, ali u slučaju da ste u neizbježnoj situaciji u kojoj se morate nositi sa bolom prekida želimo vam da brzo prebolite uz naše savjete koji će vam pomoći nositi se s previranjima i boli.
1. Plačite
Neka suze teku, to je jedan od zdravih načina da objavite rat tuzi i bolu. Možda se bojite i početi plakati jer ste uplašeni da nikad nećete prestati, ali hoćete, vjerujte nam!
2. Unesite novu rutinu u svakodnevnicu
Počnite vježbati, čitati, naučite meditirati (ne podcjenjujte moć pozitivne molitve). Unesite novu rutinu u vašu svakodnevnicu i neka to bude nešto samo za vas. Odaberite stvari za koje znate da će vam biti zabavne ili korisne. Nemojte čekati da se raspoloženje popravi samo od sebe, poduzmite potrebne korake i oraspoložite sami sebe.
3. Pronađite emocionalnu podršku.
Postoje brojne skupine koje pružaju potrebnu emocionalnu podršku u situacijama prekida (više za žene nego za muškarce, ali opet podrška je podrška, kojeg god ona spola bila). Ako želite terapiju, pronađite licenciranog terapeuta koji je ekspert u svom području. Ne morate i ne želite kroz sve prolaziti sami, podrška može biti i od ljudi koji vam nisu bliski prijatelji. Dapače, oni su objektivniji i pružit će vam potporu na područjima gdje vaši najbolji prijatelji ne budu mogli – da ne mrzite osobu koja vam je nanijela tu bol.
4. Nemojte biti otirač.
Ako vas bivši/bivša stalno i dalje naziva ili vam dolazi na vrata (ili u slučaju razvoda – ne želi se iseliti iz zajedničkog doma), recite joj/mu da ne možete preboljeti dok su oni stalno oko vas i zamolite ih da se drže na distanci. Ako vas uznemiruje ili prijeti, najbolje je pozvati policiju za informacije i savjete, pa čak i prijaviti slučaj. Beplatan pravni savjet možete pronaći i anonimno na Hrvatskom pravnom portalu – Legalis.
5. Ispunite si dan
Ako se ranije probudite otiđite na ranojutarnje trčanje ili u šetnju, doručak ili pospremajte kuću. Pokušajte iskoristiti poznatu terapiju odlaska u kupovinu ili uživajte u mogućnosti da odete na premijeru nekog filma usred dana, sami! Ako ne možete spavati, ispunjavajte križalju, čitajte, gledajte TV ili čitajte ljubavnu poeziju i stihove. Nemojte sjediti u svojoj sobi i razmišljati, morate osloboditi svoj um tako da se vaše srce može izliječiti.
6. Nemojte pokušati prikriti svoju bol pokušavajući pronaći zamjenu.
Svi znamo da se klin klinom izbija, ali ako svjesno iskoristite drugu osobu za svoje iscjeljivanje može se dogoditi da ta druga osoba bude također povrijeđena. Ovo vam neće ispuniti prazninu u srcu jer veza koja započinje završetkom prijašnje veze nije zdrava. Te prijelazne veze osjetit će posljedice stare veze u vrlo kratkom roku, jer nećete moći biti u potpunosti predani partneru zbog boli, a nećete moći riješiti se boli zbog distrakcija i nove veze.
7. Nemojte previše vremena biti sami.
Družite se s prijateljima ili steknite nove, idite na kavu s nekim s kime možete razgovarati, volonterajte u svojoj zajednici. Trebat će vam vremena da budete sami, ali ako se potpuno izolirate nećete biti u mogućnosti u potpunosti obraditi svoje osjećaje i dobiti potporu koja vam je potrebna.
8. Vjerujte svojim osjećajima.
Čak i ako vas je prekid iznenadio, vaš unutarnji glas govori vam nešto. Slušajte pažljivo i čut ćete da će sve biti u redu. Vi samo morati pustiti svoje osjećaje da vas vode.
9. Uzmite si vremena
Nemojte žuriti i kupiti novi automobil ili se preseliti u novi stan ili drugi grad. Velike promjene su samo način izbjegavanja svojih osjećaja. Vjerujte da s malo vremena, strpljenja i podrške ćete se osjećati bolje i ponovno pronaći ljubav.
10. Istražujte
Saznajte što su drugi, koji nisu samo preživjeli prekid, već su i napredovali nakon njihove veze učinili da postignu mir. Postoje neke velike knjige o preživjelim prekidima, a jedna od najpoznatijih je “Kako preživjeti gubitak ljubavi” koju je napisao Peter McWilliams. Ovaj mali dragulj će vam dati uvid, vježbe i neke dodatne savjete za rješavanje situacije u kojoj se trenutno nalazite i nadamo se, izliječiti vaše srce.
Izvor fotografije: http://www.girlishh.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here