10 turističkih atrakcija u DubaijuDubai se danas smatra draguljem Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je luksuzni emirat koji svojim ekskluzivom i novim, impozantnim i monumentalnim građevinama, privlači turiste iz svih krajeva sveta.
Od nebodera pa do modernih tržnih centara, grad izgleda kao futuristički uvod u Bliski istok, ali sa zapadnjačkim šmekom. Dubai je poslednjih godina postao turistički centar sveta sa svojim atraktivnim hotelima i povoljnom klimom. Aranžmani za letovanje u Dubaiju su brojni. Oni podrazumevaju boravak u najkvalitetnijim hotelima, posetu belim plažama na Jumeirah Beach-u, divljenje čistom luksuzu i fascinantnim arhitektonskim projektima.

1. Burj Khalifa

Dubai se može pohvaliti najvišom zgradom na svetu. Prvo pogledajte postavku o istoriji i toku izgradnje zgrade, a zatim se ukrcajte u jedan od liftova koji vas dižu u nebesa. Zanimljivo je i to da su liftovi u ovom objektu takođe najbrži na svetu! Ovo nije za one sa slabijim srcem, ali će se vožnja svakako isplati jer prizor koji će vas sačekati nikada nećete zaboraviti. Preporučujemo vam da ovu posetu tempirate u sumrak jer je tada pogled svakako najlepši.

2. Vožnja brodom

Nakon posete najvišoj zgradi na svetu, preporučujemo vam vožnju brodićem. Ova rečna regija je jedna od najstarijih i najlepših oblasti u Dubaiju. Datira još od 60-ih godina kada je ovaj grad i nastao. Vožnja nije skupa, a može vam priuštiti sjajno uživanje i relaksaciju.

3. Centar šeika Mohameda

Ako želite da upoznate kulturu ovog područja i da saznate sve o islamu što ste oduvek želeli, ovo je pravo mesto za vas. Ovo je svojevrsni kulturni centar Dubaija. Nemojte se iznenaditi ako ovaj centar napustite sa potpuno novim, drugačijim shvatanjem muslimanskog i islamskog sveta.

4. Gradski parkovi

Pretpostavljamo da parkovi sasvim sigurno ne predstavljaju prvu asocijaciju na Dubai. Međutim, kako je u Dubaiju sve najveće, najgrandioznije, najekskluzivnije, takvi su i gradski parkovi. Odlikuju se svojom sređenošću, čistoćom, mirnoćom i veličinom. U njima ćete sresti ljude iz celog sveta kako šetaju, uživaju u pikniku ili se igraju sa svojim klincima. Parkovi su i omiljena mesta lokalaca koji često posle napornog dana dođu da uživaju u zelenilu i opuste se.

5. Restoran Ravi

Ovo je pravo mesto za ljubiteleje karija. Ravi je jedan od restorana u Dubaiju sa najdužom tradicijom. Posećuju ga podjednako i lokalci i stranci i veoma često je potpuno pun. U restoranu se nude jela iz celog sveta pa nemojte brinuti ako niste ljubitelji lokalne kuhinje. U ovom restoranu čitava porodica može večerati po vrlo pristojinim cenama.

6. Burj Al Arab

Burj Al Arab sebe naziva jedinim hotelom na svetu sa 7 zvezdica pa ne čudi što ga iz godine u godinu proglažavaju najlukzuznijim hotelom na svetu. Složili se vi sa time ili ne, ovo svakako jeste jedan od simbola Dubaija. Visoka 321 metara, ova zgrada je projektovana da predstavlja brodsko jedro. Razne su pozicije sa kojih možete fotografisati ovaj hotel, ali vam mi svakako preporučujemo da to učinite sa obližnje plaže. Trebate imati na umu da je ovo jedna od najfotografisanijih građevina na svetu.

7. Skijaški centar

Snežne padine u sred pustinje? Da, i ovo postoji u Dubaiju. Skijaški centar se nalazi u sklopu Dubai Mall-a, nedaleko od Burj Al Arab-a. Pripremite se za temperaturni šok jer nije lako podneti prelazak sa +50 stepeni na temperature ispod nule. Svu potrebnu opremu možete iznajmiti na licu mesta. Ako ste dovoljno samouvereni, možete skijati samostalno, a ako vam je pak potrebna pomoć, možete je zatražiti od instruktora. Kafe bar se nalazi na sredini staze i potpuno je sređen u planinskom stilu pa ako vam je potreban odmor, možete se okrepiti upravo u ovom kafiću.

8. Dubai Marina

Dubai Marina je napravljena pre par godina i predstavlja jedan od najluksuznih delova ovog grada. Može se slobodno reći da je ovo grad unutar grada. Šljašteći poslovni objekti i hoteli se nalaze na sve strane. Svaki od njih se odlikuje svojom specifičnom arhitekturom. Odluku da li ćete Marinu posetiti u toku dana ili uveče, prepuštamo vama.

9. Safari u pustinji

Safari u pustinji je prilika da osetite prisustvo beduina koji su boravili na ovim predelima pre nekoliko decenija. Brojne agencije nude ovu avanturu, ali je najbolje raspitati se koja od njih je nasigurnija pre polaska, a zatim uživajte u vožnji na četvorotočkašu. Ne zaboravite da pitate kada ćete biti vraćeni nazad kako biste isplanirali druge aktivnosti u toku večeri, da li će se stajati negde usput i da li će vam biti serviran neki lanč paket.

10. Spektakularne fontane

Spektakularne i uzbudljive, a pritom besplatne. Zvuči sjajno, zar ne!? Možda ste posetili magične fontane u Barseloni, ali fontane u Dubaiju su svakako fascinantnije, višlje i zvučnije. Najbolje ih je naravno posetiti uveče kako biste uživali i u light show-u. Fontane se inače nalaze u blizini Burj Khalifa-e i Dubai Mall-a. U blizini ćete naći brojne restorane i kafiće u kojima možete večerati i uživati. Preporučujemo restoran “The Mango Tree” kao najlepši, ali sasvim dobar je i “Rivington Grill”. Jedna od numera koja prati prelepi vodeni ples je i “Time to Say Goodbye”. Možda je upravo ova pesma idealna za završetak posete ovoj egzotičnoj destinaciji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here