Svjetski dan dijabetesa14. studenog svake godine, počevši od 2009., obilježava se Svjetski dan dijabetesa uz petogodišnju poruku odabranu od Međunarodne Dijabetičke Federacije “Dijabetes – edukacija i prevencija za 2009. – 2013.”. Slogan za ovu godinu glasi: Dijabetes – Zaštitimo našu budućnost.
Letcima, posterima, predavanjima, kampanjama u ambulantama i bolnicama diljem Republike Hrvatske, nastoji se upozoriti na sve veći broj ljudi oboljelih od šećerne bolesti – onih koji su toga svjesni, a mnogo je onih koji ni neznaju da boluju od te podmukle bolesti.
Smatra se da šećerna bolest zahvaća oko 6% svjetske populacije i jedan je od vodećih problema u javnom zdravstvu. U RH učestalost obolijevanja od ove bolesti iznosi 6,1% u dobi od 18 – 65 godina, a u starijoj dobi još je i veća.
Što je zapravo šećerna bolest? Šećerna bolest, ili jednostavno, dijabetes, je skupina bolesti karakterizirana visokom razinom glukoze u krvi koja potječe od nedostataka sposobnosti tijela da proizvode i / ili koriste inzulin.Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip I i tip II. Tip I se javlja pretežno kod mlađe populacije i ovisan je o inzulinu, dok se tip II javlja kod starije populacije, nije ovisan o inzulinu i može se držati pod kontrolom i ublažiti pravilnim i zdravim načinom života.
Porazno je da posljednjih desetak godina trećinu novootkrivenih slučajeva čine djeca i mladi s tipom dijabetesa II, a uzroci se pripisuju prekomjernoj tjelesnoj težini, tjelesnoj neaktivnosti, pušenju, alkoholu i neadekvatnoj prehrani.
U svijetu danas živi oko 250 milijuna osoba oboljelih od šećerne bolesti, a tijekom idućih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.
U tom smislu, prevencija od ove bolesti je neophodna, jer šećerna bolest je kronična bolest s mogućnošću raznih komplikacija i preuranjenom smrtnošću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here