ZemljaSvakog 22.travnja, u cijelom svijetu obilježava se Dan planeta Zemlje (Earth Day).
Prvi puta je obilježen 22.travnja 1970. godine masovnim demonstracijama za okoliš, u kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a samu ideju o obilježavanju Dana Zemlje predstavio je 1969. godine na konferenciji UNESCO-a John McConnel. Službeno se ovaj dan obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.
Svrha je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji uslijed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnog goriva.
Želi se podsjetiti ljude na važnost ponovnog uspostavljanja kontakta s prirodom i očuvanja prirodnog okoliša.
Poznato je da se u Hrvatskoj samo 10% otpada reciklira, dok taj prosjek u EU iznosi 27% sa tendencijom rasta do 50% do 2020. godine.
Većina otpada može se reciklirati, tako da svatko može pridonijeti očuvanju planeta Zemlje svakodnevnim postupcima:

  • staklene boce odlagati u posebno označene kontejner ili vratiti u trgovine uz povratnu naknadu. 4000 godine potrebno je da bi nestala staklena boca bačena u prirodi
  • plastične boce odlagati u posebno označene kontejnere ili, uz povratnu naknadu, vratiti u trgovine. Za razgradnju plastične boce u prirodi potrebno je nekoliko stotina godina
  • papir također odvajati u posebne kontejnere, kao i baterije koje sadrže teške metale koji zagađuju okoliš
  • racionalno koristiti vodu i energiju, uvijek isključiti nepotrebne potrošače
  • češće hodati pješke ili koristiti bicikl, a manje automobil, čime se štiti okoliš, ali i poboljšava vlastito zdravlje

Obilježavanju ovog dana i potrebi za očuvanjem okoliša pridonijela je i posada Apola koja je 1968. godine prvi puta načinila snimke ovog prekrasnog, plavog planeta.
Zato, postanimo svjesni da živimo na prekrasnom, malom planetu i sačuvajmo ga da i dalje ostane takav za nas i buduće naraštaje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here