Sveta KatarinaBlagdan Svete Katarine za mene uvijek je sjećanje na djetinjstvo i moju baku Katarinu (od milja zvanu baka Katica), jer to je bio dan kada se slavio njezin imendan, za nju značajniji i važniji od samog rođendana, pa je tako ostalo i dan danas kada živi u našem sjećanju. a umjesto torte kojom bi nas počastila, upalimo njoj svječicu.
O Sv.Katarini kao i o svim svecima postoje brojne legende. Neznam zašto sam upravo danas imala potrebu pročitati legendu o tužnoj sudbini lijepe Katarine.
A legenda o Svetoj Katarini Aleksandrijskoj, djevici i mučenici, kaže:
Sv. Katarina Aleksandrijska bila je lijepa i mudra djevica iz imućne kršćanske obitelji u koju se zaljubio Rimljanin Maksimin Daia kada je došao na vlast u Aleksandriji. Mlada kršćanka ga je najodlučnije odbila mudrim izgovorom, a on ju je stavio na kušnju tako što nju je suočio s pedesetoricom filozofa u namjeri da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. Govorničkom vještinom i dobrim poznavanjem filozofije i teologije, Katarina je odbranila svoju vjeru i pridobila na svoju stranu mudrace. Maksimin ih je zbog toga dao pogubiti, a za nju ja dao načiniti strašno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. Legenda kaže da se kotač raspao kad su je postavljali na muke. Prestrašeni tim dogođajem mučenicu su odveli izvan Aleksandrije i odrubili joj glavu.
Prema toj legendi anđeli su tijelo Sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. Na tom mjestu podignut je kasnije slavni samostan Sv. Katarine koji postoji još i danas.
Tim datumom prema pučkom vjerovanju započinje advent u kojem su zabranjene svadbe i veselja. Na ovaj datum se u nekim djelovima Hrvatske sije božićno žito ili božićna pšenica.
Kod nas je poznata i uzrečica: Sveta Kata, snijeg na vrata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here