Svjetski dan turizma 2013.27. rujna svake godine, prigodnim manifestacijama, obilježava se Svjetski dan turizma sa ciljem da se unutar međunarodne zajednice jača svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.
Obilježavanje Svjetskog dana turizma pokrenula je Svjetska turistička organizacija (WTO) 1979. godine na svojoj trećoj sjednici u Torremolinosu u Španjolskoj, a 27. rujna odabran je jer je to datum na koji je 1970. godine usvojen Statut Organizacije. Datum je ujedno prikladan jer je to vrijeme kada završava glavna turistička (ljetna) sezona na sjevernoj hemisferi, a počinje na južnoj i puno ljudi iz svih slojeva društva dosta razmišlja o turizmu i turističkim destinacijama.
Prema propisima Generalne skupština Svjetske turističke organizacije, svake godine se bira nova zemlja domaćin koja će predstavljati partnera WTO prilikom obilježavanja tog dana. Zemlje-domaćini biraju se geografskim slijedom – 2006. godine u Europi, 2007. godine u Južnoj Aziji, 2008. u Americi, 2009. u Africi …
Isto tako Generalna skupština na preporuku Izvršnog odbora WTO svake godine određuje središnju temu uz koju se vežu sva zbivanja, a teme koje su se do sada birale povezivale su turizam s kulturnim nasljeđem, ekologijom, društvenim razvojem, mirom u svijetu.
Prošle, 2012. godine, partner-domaćin bio je Katar, a središnja tema “Putovanje i promet od zamišljenog putovanja Julesa Vernea do stvarnosti 20. stoljeća”.
Ove godine tema je „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“ čime se želi naglasiti odgovornost turističkih sudionika, ali i potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode. Teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode. Središnja će se proslava ove godine održati u Aziji, na Maldivima, gdje će se okupiti stručnjaci i dužnosnici najviših razina te razmatrati politike i strategije kojima bi sektor turizma mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti voda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here