Neprijatan zadah nešto je čega svi želimo da se rešimo zauvek. Uz pomoć nekoliko saveta i to je moguće:
5 efikasnih koraka protiv neprijatnog zadaha5 efikasnih koraka protiv neprijatnog zadaha5 efikasnih koraka protiv neprijatnog zadaha1. Pijte dosta tečnosti
Voda je važan deo našeg tela, a njena funkcija započinje već u usnoj duplji. Voda ispira bakterije iz usta koje uzrokuju loš zadah. S druge strane, to se ne odnosi na slatke i gazirane sokove, budući da su prepuni šećera, ali i kiselina koje mogu dodatno pojačati zadah iz usta. Preporuka je da tokom celog dana imate bočicu vode pored sebe, kako bi hidrirali svoje telo tokom čitavog dana i bili sigurni da nećete imati neprijatnosti sa zadahom.
2. Vlažite sluznicu
Sluz u ustima ima vrlo važnu ulogu. Ona tokom celog dana ispira usta i uklanja bakterije. Kako bi vaša usna duplja uvek bila vlažna potrebno je, osim ispijanja vode, podstaknuti njeno stvaranje. Konzumiranje žvaka kao i sisanje bombona bez šećera podstiče stvaranje sluzi. Na taj način ispirate bakterije koje uzrokuju neugodan miris, ali i osvežavate dah.
3. Izbegavajte gladovanje i prazan želudac
Neugodan miris iz usta može biti uzrokovan i želudačnom kiselinom, ali i namirnicama teškim za varenje poput crvenog mesa i pržene, masne hrane. Ukoliko želite izbeći loš zadah uvrstite u svoju ishranu pokoju zdravu grickalicu poput orašastih plodova ili jabuke. To će smiriti želudac, a istovremeno i sprečiti neugodan zadah.
4. Vodite računa o higijeni zuba
Higijena zuba i usne duplje vrlo je važna kako za vaše zube tako i za rešavanje problema lošeg zadaha. Perite zube svaki dan, posebno pre spavanja i ujutru, nakon doručka. Isto tako, ne zaboravite oprati i jezik na kojem se skuplja veliki broj bakterija, uzročnika lošeg zadaha.
5. Redovno posećujte svog stomatologa
Od zdravlja zubi zavisi i vaš osmeh. Karijes i druga oštećenja na zubima, nakupljen kamenac kao i bolesti desni takođe su uzročnici lošeg zadaha i zato je potrebno redovno ići na preglede, kako bi izbegli probleme na vreme. Najbolje je opredeliti se za proverenog stomatologa koji će na vreme reagovati ako ustanovi bilo kakav problem.
Kada problemi oko zuba postanu malo delikatniji i jave se problemi estetske prirode, ne očajavajte. Tu su zubni implanti, proteze, krunice,fasete, izbeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku, koji će vam povratiti osmeh na lice i zadovoljstvo u svakom smislu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here