Dan pobjede i domovinske zahvalnostiU Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, kao spomen na pobjedu u domovinskom ratu i dan kada je Hrvatska vojska u operaciji Oluja, 1995. godine, oslobodila okupirani grad Knin.
Iako u toj akciji nije oslobođena cijela zemlja, akcija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i simbol Domovinskog rata. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata, operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu u oslobađanju bihaćkog đepa.
Njome se promijenio strateški odnos snaga u cijeloj regiji, u kojem se Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila koja je oslobodila svoj teritorij.
Akcija Oluja
Operacija Oluja koja se odvijala u razdoblju od 4. kolovoza do 7. kolovoza 1995. godine je vojna operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile od srpske strane okupirane dijelove naše zemlje na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Oslobođen je Knin i ukupno 10.400 četvornih kilometara ili 18.4 % hrvatskog teritorija, sve osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, dovela do kraja Domovinskog rata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here