Davno je sv. Augustin nazvao cijeli svijet knjigom, a ljude koji ne putuju onima koji su pročitali samo jednu stranicu. Svijet je prepun destinacija koje oduzimaju dah svojom ljepotom, a ljubiteljima putovanja koji su neodlučni oko svoje iduće destinacije turistička agencija Oskar donosi pet najzanimljivijih svjetskih turističkih destinacija – po izboru posjetitelja njihove web stranice:
egipat
1. Egipat – Zemlja fascinantne povijesti koja seže više tisuća godina u prošlost danas privlači milijune turista. Dar Nila zbog svojih je hramova, muzeja, nekropola i piramida jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Najpopularnije lokacije su glavni grad Kairo, najnaseljeniji grad u Africi i svojevrsni kulturni centar cijelog kontinenta; njegov glavni muzej sadrži više od dvanaest tisuća staroegipatskih eksponata, a više o životu i smrti drevnih Egipćana turisti doznaju u gradovima Luksor i Asuan. Sve turističke rute vode u obilazak velikih piramida koje su još stari Grci nazivali svjetskim čudima, a impresivni spomenici staroegipatske kulture su i golema Sfinga u Gizehu (visoka 20 i dugačka 72 metra) te tri tisuće godina star hram kraljice Hatšepsut.
irska
2. Irska – Smaragdni otok, kako ju često nazivaju, mjesto je zelenih livada i pašnjaka, skrivenih jezera i strmih litica koji osvajaju već na prvi pogled, no još je bogatija irska kultura; poznata je po svojim alkoholnim pićima, pubovima, glazbi i burnoj povijesti koju su obilježile višestoljetne borbe irskog naroda za neovisnost od Engleza. Glavni grad Republike Irske, Dublin, na dva dijela presijeca rijeka Liffey, a znamenitosti su mu stari carski dvorac iz 13. stoljeća, izgrađen na mjestu drevne vikinške utvrde, Trinity College, jedno od najstarijih irskih sveučilišta koje su pohađale mnoge važne ličnosti. Ljubiteljima pisane riječi preporučujemo muzej pisaca Dublina, gdje se nalaze eksponati vezani uz Joycea, Swifta, Sheridana, Wildea, Yeatsa i ostalih velikana irske književnosti.
meksiko
3. Meksiko – Sjedinjene Meksičke Države protežu se na skoro dva milijuna kvadratnih kilometara Sjeverne i Srednje Amerike i sastoje se od mnoštva kultura pri čemu su najvidljiviji utjecaji španjolskog kolonijalizma, no valja istaknuti i izumrle drevne civilizacije Maja i Asteka čiji hramovi i piramide danas privlače brojne posjetitelje. Glavni grad, Mexico City, urbani je megalopolis sa više od deset milijuna stanovnika (glavne atrakcije su mu glavni trg Zocalo, bazilika Gospe od Guadalupe te ostaci asteškog grada Templo Mayor). Meksiko je popularan i zbog kupališnog turizma; najpoznatije ljetovalište je Cancun koje se nalazi na poluotoku Yukatan, gdje je i Chichen Itza, veliko arheološko nalazište i nekadašnji centar majanske kulture.
kuba
4. Kuba – Legenda kaže da je Kristofor Kolumbo nazvao Kubu najljepšom zemljom koje je ljudsko oko ikad vidjelo, a njegovo mišljenje zasigurno dijele i milijuni turista koji ju posjećuju svake godine. Idealna je to zemlja za opuštanje na pješčanim plažama i uživanje u toplom moru, palmama, koktelima, salsi, glazbi te slavnim kubanskim cigarama, no otok ima i poljoprivrednih i planinskih krajeva, a glavni grad – Havana, jedno je od povijesnih središta Kariba i mjesto kojem su Španjolci ostavili specifičan arhitektonski pečat, danas kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a.
maroko
5. Maroko – Nekadašnja kolonija Rimskog carstva i danas sadrži brojne rimske ruševine, no današnje marokansko društvo nastalo je miješanjem arapske, afričke, berberske i francuske kulture, kao što je i sam reljef unikatna kombinacija nepregledne pustinje, pješčanih dina, zelenih oaza i snježnih (!) vrhova. Najpoznatiji gradovi su Marrakesh, (kojeg se često naziva i marokanskim Versaillesom) poznat po svojim crvenim građevinama i ogromnim bazarima gdje je cjenkanje dovedeno na razinu umjetnosti, Rabat, glavni grad koji predstavlja kombinaciju tradicionalnog i urbanog načina života, te Casablanca, ogromna luka koja ima kultni status zbog istoimenog klasika sedme umjetnosti.
Upravo u Casablanci je i najpoznatija marokanska atrakcija, veličanstvena džamija Hassana II – iako nedovršena, najveća je džamija na svijetu, sa minaretom visokim dvjesto metara.
Izvor slika: agencija-oskar.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here