6. hrvatski Dan mimozaU okviru Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (20. -26. siječnja), obilježava se 6. hrvatski Dan mimoza, u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.
Dan mimoza Hrvatski je sabor proglasio nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.
Još 2010. godine, na sjednici Vlade Republike Hrvatske, usvojen je nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj, čija provedba je započela krajem 2012. godine sa ciljem da se što više žena educira za uključivanje u taj program.
Dan mimoza obilježiti će se u subotu 19. siječnja u gradovima diljem Hrvatske simboličnim prodavanjem grančica mimoza, dijeljenjem edukativnih materijala te savjetovanjem o načinima prevencije i ranog otkrivanja te bolesti.
Prema podacima Registra za rak RH, u toku 2010. godine od invazivnog raka vrata maternice oboljele su 323 žene, a od neinvazivnog oblika još 702 žene. U 2011. godini, od raka vrata maternice u našoj zemlji umrlo je 111 žena.
Ovi podaci nedvojbeno upućuju na to da edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice treba predstavljati jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija u svijetu i kod nas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here