8. rujna - Međunarodni dan pismenostiSvake godine, 8. rujna, obilježava se Međunarodni dan pismenosti čiji je osnovni cilj upozoriti na problem nepismenosti, koji još uvijek postoji u većem dijelu svijeta. UNESCO upozorava da u svijetu ima oko 775 milijuna nepismenih osoba, gotovo dvije trećine nepismenih su žene, a većina ih živi u južnoj i istočnoj Aziji i u Africi. Bitno je napomenuti da različite zemlje imaju različite kriterije kako definirati nepismenu osobu. Dok se u nekim državama nepismenima smatraju oni koji ne znaju čitati ili pisati, u drugima su to oni koji ne znaju ni čitati ni pisati.
Što je Međunarodni dan pismenosti?
Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujna, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti počeo već sljedeće, 1966. godine.
Zašto baš Međunarodni dan pismenosti? Zato jer je pismenost ljudsko pravo koje je implicitno sadržano u pravu na obrazovanje, prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija i uključeno u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija. Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. godine priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost.
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatsko čitateljsko društvo (ogranak za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju) ove godine zajednički obilježavaju Međunarodni dan pismenosti organizacijom okruglog stola pod nazivom „Čitanjem do pismenosti“ koji se održava 7. rujna u prostorijama Knjižnice grada Zagreba sa temama ‘Čitanje i pismenost u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja’, ‘Čitateljske navike građana Republike Hrvatske’ te ‘Važnost poučavanja čitanja u obrazovnom sustavu i izvan njega’. Tom prilikom biti će predstavljeni i rezultati velikog istraživačkog projekta ‘Čitateljske navike i informacijske potrebe građana Republike Hrvatske’.
Ovo događanje odlična je najava nacionalne obrazovne kampanje Tjedan cjeloživotnog učenja 2012. koja se ove godine provodi od 24.-30. rujna pod sloganom „Nikad nije kasno za učenje“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here