A.Urem: Zbirka pjesama "Smijeh u tami"Ovih dana pročitao sam knjigu neuobičajenih pjesničkih oblika i iznenađujućeg nadahnuća. To je zbirka pjesama relativno mladog riječkog pjesnika Andreja Urema “Smijeh u tami”.
Djelo je to suvremene književnosti u kojem se snažno osjeća puls našeg vremena. Iako Uremova poezija možda nije dostupna svakom čitatelju i vjerojatno će naići na kontradiktorna reagiranja, jer u njoj ponekad nema ni pitkosti ni profinjenosti, privući će svojom neuobičajenošću i eksplozivnom snagom, motivima i raspoloženjima koji iz nje izbijaju.
I sam autor, uostalom, ponekad se pita hoće li biti shvaćen jer “nadahnuće mimoilazi,cjedeći plodove duše,svjetlošću zrije, a berača nema niti ruke dvije”.
(“Platno ametista”)
Kompozicija
Zbirka se satoji od tri dijela: “Smijeh u tami”, “Lica utaživa vrta” i “Platno ametista”, te niza pjesama, na početku knjige, bez zajedničkog naslova.
Razrada
Struktura Uremovih pjesama govori o smionoj i iskusnoj pjesničkoj ličnosti, a njihov sadržaj zgusnutom metaforičnošću o bogatstvu životnog iskustva, iako se radi o relativno mladom umjetniku.
Ta sklonost metafori, plastičnom, slikovitom izražavanju izvire iz pjesnikova temperamenta, te govori o bujnoj mašti; stare, poznate riječi postavlja u nove misaone poetske sklopove, u nove funkcije iznenađujući čitatelje.
Toliki poetski naboj rijetko se susreće.
Tema
U “Platnu ametista” pjesnik je okupiran pitanjem rađanja, postojanja, međusobnih odnosa braće, roditelja i djece, stvaranja, života uopće i smisla svega.
Tako u “Priči s periferije” pita: “Jesi li kada uopće igrao se. Ako jesi, smijeh tvoj od čega je bio strašan čineći mene?”
U “Antiroditeljima”, pjesmi koju možemo višestruko shvatiti, kao odnos prema precima, sistemu, domovini, ili roditeljima, kaže:
“Ako me pitaš zašto volim te, jedini razlog je napad na te zidine – namjera nam je ista bila na vrh krova ležat,sunčat se”.
Vječni nezadovoljnik danim ili postignutim: “Pobjednik uvijek pobjeđen je nedostatkom iskustva pobijeđenih.”
Pjesnik, umjetnik u služenju riječima reći će i: “Ja vjerujem ustima što šute.”
Slikovitost, bujnost mašte, osvajaju. Ne mogu odoljeti ni tvrdnji da je “Tijelo vjenčani prsten oženjene duše.”
(“Zajednički potpisani”)
U “Smijehu u tami” kaže “Hladno mi je ovdje” kad pokuša darovati “osmijeh preživjelog”, kad pozove “nigdje nikog” i “usro sam se od života”, a nije sam i nije čudo, jer “život gdje je to?” pita se u svoje i naše ime.
“Mala gospa na Trsatu” posvećena je izginuloj mladosti, govori o rastancima i grobovima, napuštanju utočišta, a nakon povratka, nakon cijele godine u nasilju …” na radiu trulež dnevnog zaborava.”
Ni u ženi se ne nalazi zadovoljstvo. “Žene su nijeme”, “Kao poker automati.”
(“Topline ni za inkubator”)
U “Hodočašću godina pustih” razmišlja o “tijesnom odgoju” što sapliće ruke, o praznom srcu i laži, a u “Snovima ubitačnog bdijenja” iskustveno i proročanski naglašava: “Uistinu kad vam kažem volju treba učvrščivati u odbijanju svega pa i sebe”.
U pjesmi “Kamenom gađao smrt” potresno govori:
“Rastao sam i na dolje, živio sam bez trave, bez lišća, u troje, u plemenu, u kamenu, kao krtica od tame, kao pjesma od ptica.”
Problemi
Ima u toj tmurnoj poeziji mnogo životnih problema, ali i mnogo iskrica dobrote i ljepote.
Metode
Impresivna je ova povezanost ružnog i lijepog u životu sa poezijom, povezanosti čovjeka s okolinom i nužnost njegova reagiranja, potreba da svoju viziju ostvari.
Analiza
U Uremovom djelu sve su kočnice otpuštene: percepcije, sjećanja, primisli i slutnje.
Borac je to utopije života, koji svijetom hoda, poslužit ću se pjesnikovim riječima “kao kamen skrivene ljepote”. Na tragu je ovo Kamovljeve pobune.
Donošenje zaključka
Čitajte i ono što odudara od uobičajenog, na što ste naviknuti, ako vas uzbuđuje i privlači, jer tajna književnog izraza je u tome da je u principu dozvoljeno sve ako djeluje sugestivno.
Zato pročitajte ovu knjigu “jer čitajući izgrađujete ukus” (Frangeš).
Sažetak
Američki pjesnik i filozof Prentice Mulford rekao je: “Sva priroda ispovijeda znacima svoju radost i svoju bol” (Zablude misli).
A život treba prihvatiti i pokušati shvatiti, potražiti “zaklon, pokriti se životom kao majkom, spoznajom kao smislom”, kaže Urem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here