Ada CiganlijaSamo 4km od samog centra srpske prestonice, u srcu opštine Čukarica, na prelepoj reci Savi nalazi se jedna od najlepših beogradskih atrakcija – Ada Ciganlija. Nekada je bila ostrvo, a danas je poluostrvo koje krasi listopadna šuma, mnogo proplanaka i livada, kao i prelepo kupalište koje u letnjim periodima privlači veliki broj kako Beograđana, tako i veliki broj turista.
Prema istorijskim podacima, ime je dobila od kombinacije keltskih reči za ostrvo (singa) i za podvodno zemljište (lia), da bi kasnije usled transkripcije nastala reč ciganlija. Njena izuzetna vrednost je bila primećena još u periodu Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, a 1821. godine je i zvanično proglašena javnim dobrom. Tu titulu je Ada Ciganlija zadržala sve do današnjeg dana. Savsko jezero koje se nalazi na Adi Ciganliji je današnji oblik dobilo 1967.godine kada je rukavac reke Save pregrađen sa dve pregrade. Ovo jezero ima dubinu od 4-6, prosečna širina mu je 200m, dok se dužina procenjuje na 4,2km. Ukupna površina Ade Ciganlije zajedno sa akvatorijumom i Adom Međicom je otprilike 800 hektara. Danas predstavlja jednu od najlepših i najpopularnijih atrakcija i kupališta Beograda. Podatak koji najbolje govori o njenoj popularnosti jeste to da se samo tokom toplih julskih dana na njoj okupa više od 300 hiljada ljudi dnevno.
Ada CiganlijaAdu Ciganliju krasi fantastična priroda koja je poznata i van granica Srbije. Predstavlja jedan od centralnih ekoloških centara u Beogradu i šire. Poseduje specifičnu mikroklimu koju leti odlikuje povećana vlažnost vazduha i niže temperature nego u ostalim delovima grada. Sve je to zahvaljujući blagotvornom dejstvu vodenih površina i šuma koje je okružuju. Najveći deo šuma čine hrastovi i brestovi, ali i američke topole i zeleni jasenovi. Pored prebogate flore, Adu Ciganliju krasi i prelepa fauna. Dok šetate Adom možete ugledati razne ptice, divlje patke, galebove, pa i po kog fazana i prepelicu. Nemojte se iznenaditi ukoliko sretnete i po kojeg zeca ili srnu.
Savsko jezero je prava atrakcija i za ljubitelje ribolova. Jezero je bogato raznim plemenitim ribljim vrstama, među kojima ima najviše: šarana, somova, štula, pa čak i slatkovodnih rakova. Ada Ciganlija je 2009. godine bila čak i domaćin svetskog prvenstva u lovu na šarane. Mesto gde se svakodnevno okuplja veliki broj ribolovaca je poslednjih godina Ada Safari koja je jedan od najlepših kutaka Ade Ciganlije.
Posetioci na Adi mogu uživati ne samo u šetnji, kupanju i pecanju, već i u skijanju na vodi, veslanju, jedrenju, ronjenu i u skakanju bandžijem. Voda Savskog jezera je izuzetno bistra i pogodna za sve ove sportove. Svake godine se filtrira najsavremenijim pumpama kako bi bilo čisto i bezopasno po zdravlje posetioca jezera. Na šetalištu možete voziti i bicikl, rolere, skejt, a u pauzi odmoriti u velikom broju kafića koji su tokom toplih dana, a često i u zimskom periodu puni vesele i pozitive atmosfere. Dok odrasli ispijaju kafice, deca se mogu igrati na nekom od brojnih prilagođenih igrališta koja su pogodna za razne uzraste.
Strastveni ljubitelji sporta se mogu rekreirati i družiti na više od 50 različitih sportskih terena među kojima postoje i fudbalski, teniski, rukometni, odbojkaški, košarkaški, golf i mnogi drugi tereni. Ada Ciganlija poseduje čak terene i za hokej na travi, za ragbi, bejzbol, odbojku na pesku, a ljubitelji ekstremnih sportova mogu uživati i u penjanju na veštačkoj steni kao i u pentbolu.
Posebno u letnjem periodu, ali i tokom preostalog dela godine, Ada Ciganlija je i sjajan kulturno zabavni centar koji obiluje raznovrsnim sadržajima koji zaokupljuju pažnju širokog auditorijuma. Postoji veliki broj manifestacija koje se na Adi održavaju i okupljaju veliki broj eminentnih književnika, dramskih i estradnih umetnika, horova, orkestara, kao i amatera iz raznih oblasti. Kada je u pitanju ugostiteljstvo, Adu krasi i veliki broj raznovrsnih kafića restorana koji u ponudi imaju raznovrsne menije, od modernih do tradicionalnih. Zaljubljenici u prirodu uvek mogu uživati u pikniku ili roštilju u prirodi, kao i vožnji pedolinama ili možda čak i kočijama sa konjima. Za mlađe generacije je posebno zanimljiv čuveni noćni život Ade koji je poslednjih godina sve bogatiji i bogatiji. Kafići u kojima tokom dana možemo ispijati kafice, limunade i sunčati se, u letnjem periodu postaju odlični klubovi u kojima gostuju najpoznatiji pevači i bendovi. Osvetljenje oko jezera, na šetalištu je idealno i za romantiku i zaljubljene parove koji mogu pored šetnje da uživaju i u prelepom pogledu na vodu, dok se u pozadini čuje muzika iz obližnjih kafića i klubova.
Ukoliko ne živite u Beogradu a želite da posetite Adu i uživate u svim njenim čarima u predstojećim prolećnim i letnjim danima, na raspolaganju vam veliki izbor smeštaja u Beogradu i sve popularnije je iznajmljivanje apartmana u centru Beograda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here