Afrička ljubičica (Saintpaulia)Vrlo raširena i omiljena među cvatućim biljkama svakako je afrička ljubičica (Saintpaulia), koja je prvi puta otkrivena na brežuljcima Tanzanije u istočnoj Africi. Ova prekrasna biljka, uz malo redovite njege, krasiti će svojim cvjetovima Vaš dom od ožujka do listopada.
Na dugim i krhkim peteljkama ima dlakave i mesnate listove koji prilikom rasta formiraju rozetu. Iz rozete rastu u skupinama cvjetovi čije boje variraju od bijele, roza, crvene, plave, svjetloljubičaste do tamnoljubičaste. Cvjetovi mogu biti jednostruki, dvostruki ili djelomično dvostruki. Također postoje cvjetovi s dvobojnim laticana koji su jako popularni. Afričke ljubičice izgledaju vrlo dekorativno već same za sebe, ali i u kombinaciji sa drugim biljkama zelenih listova.
Održavanje i njega afričke ljubičice
Afrička ljubičica crvenaAfričke ljubičice traže mjesto sa puno svjetla, ali ne podnose jako i direktno sunce. Idealne su za njih ljetne temperature od 15-22°C pa tada i najviše cvjetaju. Zimi se preporučuje minimalna temperatura od 13°C.
Također ova biljka ne voli hladnu vodu na svojim listovima i cvjetovima, pa se preporučuje zalijevanje mlakom vodom odozdo, a višak vode koji ostane na tanjuriću pola sata nakon zalijevanja trebalo bi odliti. Za održavanje visoke vlažnosti preporučuje se biljku staviti na tanjurić ili podlošku na kojoj se nalazi malo vlažnog šljunka. Dohranjivati tekućim gnojivom svakih 14 dana.
Uvele cvjetove i listove potrebno je redovito uklanjati i to tako da se otrgnu tik uz dno. Biljka dobro raste u komercijalnim mješavinama na bazi treseta. Svake dvije godine dobro ih je presaditi.
Razmnožavanje
Biljka se može razmnožavati pomoću lisnih reznica na slijedeći način:

  • Uzme se list iz roditeljske biljke zajedno s peteljkom.
  • Posadi se tako da dno plojke lista leži na samoj površini komposta. Drži li se reznica mjesec dana na temperaturi 18-21°C počinje se formirati korijenje.
  • Na toj se temperaturi nakon šest dana, ako je sve u redu, pojavljuju  mladice. Kada narastu do promjera od oko 5 cm, može ih se rasaditi svaku zasebno u novu posudicu.
  • Za 8-10 mjeseci iz reznice se na taj način formira odrasla biljka koja cvate.

Isto tako lisna reznica se može staviti u vodu, pričekati da pusti korijenje i zatim posaditi u posudicu.
Biljke je najbolje razmnožavati u proljeće, iako to nije uvjet jer ih se može razmnožavati i tokom cijele godine.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here