Ahat iz Oniks dizajnaKada su se prije nekog vremena iz zagrebačkog Oniks dizajna uputili u dizajniranje ogrlica proizvedenih od lepoglavskog ahata, mnogi su bili sumnjičavi.
– Riječ je o jedinom hrvatskom nalazištu dragog kamena pa smo željeli skrenuti pozornost na ovaj jedinstveni hrvatski lokalitet star oko 23 milijuna godina koji, po mojoj slobodnoj procjeni, uopće nije adekvatno vrednovan. S druge strane, ahat je fascinantan po svojim ljekovitim svojstvima. Njegovu ljekovitost, iscjeliteljsku moć i vrijednost prepoznale su još drevne grčke i egipatske civilizacije koje su ih koristile za izradu amajlija i za liječenje raznih zdravstvenih tegoba, – objasnio je Vlado Matijević iz Oniks dizajna.
Legende govore kako je ahat u Rim donesen s Olimpa i da uravnotežuje sva sunčeva svojstva: rođenje, rast, toplinu. Stari Egipćani su uz pomoć ahata običnu vodu preobražavali u posvećenu vodu. Predaje također govore da su Egipćani mrvili ahat u vrlo sitan prah, koji bi miješali s vodom, a potom bi od dobivene tekućine pripravljali razne ljekovite napitke. Vjeruje se da ahat povećava inteligenciju, donosi bogatstvo, sreću, zdravlje i dug život. U jednoj se staroj recepturi tvrdi kako je moguće izlječenje od epilepsije, ludila i mjesečarstva ako bi se jelo priredilo s vodom u kojoj je, za vrijeme rastućeg mjeseca, ahat ležao tri dana. U prošlosti se koristio i za otklanjanje groznice, ublažavanje menstrualnih bolova i za oslobađanje vode kod vodene bolesti. U Italiji i nekim zemljama Srednjeg i Bliskog istoka ahat se koristio kao magična zaštita od „urokljivih očiju“. Sanjati ahat značilo je postići poštovanje, raskoš i bogatstvo.
Nakit izrađen od ahata je jedinstven ne samo po svom dizajnu, već i po međusobnom odnosu pojedinih dijelova i njihovoj energetskoj isprepletenosti koja, ako je napravljena optimalno, polučuje sinergijski učinak. U Oniks dizajnu su se hrabro upustili u taj poduhvat s odličnim rezultatima na koje su s pravom iznimno ponosni. Usput, po svjedočenju mnogih umjetnika koji se bave primijenjenom umjetnošću, nakit dizajniran u Oniks dizajnu je jedinstven, neponovljiv i – prekrasan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here