AmbrozijaAmbrozija (Ambrosia artemisiaefolia) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Compositae). Naraste do 1-1,5 metara visoko, vrlo je plodna i otporna korovna biljka, a raste na poljima, voćnjacima, vinogradima, uz pruge, putove, kanale, na neobrađenim zemljištima i sl.
Postoji više vrsta ambrozija, međutim najveće zdravstvene probleme osobama alergičnim na ambroziju stvara Ambrosia artemisiaefolia ili kratka ambrozija.
Podaci govore o stalnom porastu osoba alergičnih na ovu biljku koju je vrlo teško iskorijeniti. Samo jedna biljka ambrozije godišnje proizvede oko 60.000 sjemenki, a sjemenka može u zemlji preživjeti i više od 30 godina. Zrela biljka ambrozije godišnje otpušta oko 100 milijuna zrnaca peludi (već 20-30 zrnaca peludi u prostornom metru zraka dovoljno je da izazove alergijsku reakciju). Pelud ambrozije, zahvaljujući svom aerodinamičnom obliku, može letjeti i do 300 kilometara daleko.
U Europu je slučajno prenesena krajem 19.stoljeća iz Sjeverne Amerike, a u Hrvatskoj je prvi puta primijećena 1941. godine.
Ambrozija cvate od lipnja do početka kolovoza, međutim najveća koncentracija njene peludi je u kolovozu i rujnu. Pelud izaziva kihanje, suzenje očiju, kašalj, začepljenost nosa i u težim slučajevima gušenje. Kod milijjuna alergičnih osoba diljem svijeta ambrozija je uzročnik peludne hunjavice ili alergijskog rinitisa koji može prerasti u vrlo neugodnu alergijsku astmu.
Kako prepoznati ambroziju?
Ambrozija naraste do 1-1,5 m visoko, stabljika je uspravna, razgranata i dlakava, listovi su perasti duljine 5-10 cm, a cvjetovi su žućkasti, glavičasti, skupljeni u grozdaste cvatove na vrhovima stabljike i grana.
Najsigurniji način za njeno uništenje je isčupati nju zajedno s korijenom.
Može li se iskorijeniti ambrozija?
Zašto se kasni s akcijama uništavanja ambrozije?

4 KOMENTARI

  1. Kako iskorijeniti ambroziju?
    Vlade svih zemalja okupiranih ambrozijom trebale bi financirati studiju o iskoristivosti ove biljke i to prije cvatnje! Vjerojatno bi se tada iskorijenila. Usput sjeme ambrozije može mirovati u tlu do 30 godina i kad se stvore uvjeti obilato klija i divlje raste!

  2. Što nam je činiti?
    Nažalost jako je puno ljudi i to alergičara koji tu “svetu” biljku kako je tu negdje netko nazvao, ne pozna! Sad je pravo vrijeme za uništavanje. Osobno mislim da će ove godine još i prije doći u “rod” dakle procvasti.
    Hajmo ju nemilice čupati!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here