Angelica sinensisAngelica sinensis ili Dong Quai sastojak je mnogih lijekova koji se koriste za olakšavanje tegoba u menopauzi. Kineska medicina se stoljećima oslanjala na liječenje “valunga”, kao popratnog, neugodnog simptoma u menopauzi, alternativnim biljem, jer praksa kineske medicine eliminira korištenje kemikalija i lijekova.
U potrazi za cjelovitim ili više prirodnim načinom olakšavanja “valunga” kao jedne od neugodnih pojava s kojom se susreću u menopauzi, mnoge žene se koriste dostignućima kineske medicine. Primarna uporaba biljke je da razriješi simptome menopauze. Često se naziva i ženski ginseng zbog njene sposobnosti da uravnoteži ženski hormonalni sustav, te povećava energiju i ukupnu ravnotežu emocionalnog sustava. Osim što regulira probleme kao što su valunzi, Dong quai može smanjiti mentalnu i emocionalnu uzrujanost koja je često prisutna u menopauzi.
Anđelika je visoka, uspravna trajnica koja raste na velikim visinama u planinama raznih dijelova Azije, uključujući Kinu, Koreju i Japan. Kod nas je ima mnogo na Plitvičkim jezerima. Ima ugodan miris i slatkastokiseli okus. U ljekovite svrhe koristi se korijen biljke – suši se i koristi u raznim dodacima, čajevima i tonicima.
Biljka sadrži: ligustilid, butilftalid, butilenftalid, kumarine: bergapten, imperatorin, oksipeucedanin, ostol, psoralen, angelol. Kumarini djeluju kao spazmolitici, dilatiraju krvne žile pa smanjuju valove vrućine, naročito povremene. Poboljšavaju cirkulaciju. U narodu se opravdano koristila za olakšavanje poroda. Polisaharidi djeluju imunostimulirajuće (na produkciju interferona i leukocita)
Dong Quai (Angelica sinensis) je prirodni analgetik, antibiotik i estrogenik, ima laksativna, sedativna i tonizirajuća svojstva.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here