Arduino - Interaktivni projekti za svakogaTehnički, Arduino je programibilni logički kontroler, a službeno je open-source platforma koja se temelji na jednostavnom korištenju hardvera i softvera, te je namjenjena za izradu raznih interaktivnih projekata – no što to znači?
Za laike, to je kao malo računalo kojim možete napraviti program za napraviti stvari, i to u interakciji sa svijetom putem elektronskih senzora, svjetala i motora. U biti, Arduino je hardcore elektronika koja je dostupna svima, tako da umjetnici i kreativci mogu sve svoje ideje pretvoriti u stvarnost.
No, ono što ga je učinlo svjetski poznatim su tzv. Arduino ploče koje imaju sposobnost registrirati bilo kakav input i pretvoriti ga u output, na primjer, objavljivanje poruke na Twitteru online, aktiviranje motora pritiskom prsta na gumb, uključivanje LEDica. Sve to čini skup uputa koje se programiraju kroz IDE (Arduino software). Arduino se temelji na malom crnom čipu koji se zove mikrokontroler koji je srce i mozak Arduina. Ne možete imati jedan bez drugog. Postoje mnoge podvrste Arduino mikrokontrolera, ali oni u principu svi imaju iste funkcije. Trenutno najpopularniji je ATmega328.
arduinoo
Stvoren u Institutu interakcijskog dizajna u Ivrea-u u Italiji 2005. godine, jednostavan je alat za izradu raznih prototipova te je najkorisniji onima koji nemaju nikakvog znanja o programiranju i elektronici. Čim je postigao svjetsku popularnost i dobio širu publiku, Arduino ploče dobile su i nove modele, od jednostavnih 8-bitnih ploča do modela 3D printanje i IoT aplikacije. Do danas je prodano više od milijun ploča što govori o njegovoj kvaliteti i potrebi.
Najpoznatiji projekti napravljeni sa Arduino
S obzirom da je u proteklih par godina Arduino dosegao nevjerojatnu svjetsku popularnost i bio središte tisuće raznih projekata, što od jednostavnih stvari koje su potrebne u svakodnevnom životu do kompleksnih instrumenata potrebnih za razvoj znanosti i medicine, prije nego krenemo sa navođenjem njegovih karakteristika, važno je navesti nekoliko najpoznatijih projekata napravljenih Arduino platformom kako biste uvidjeli njegove mogućnosti i preference.

MakerBot
Maker-Bot je 3D pisač koji koristi nekoliko Arduino platformi koje kontroliraju stvari poput izbacivanja rastaljene plastike iz glave pisača za pomicanje platforme. (YouTube video)
“Puff” zmaj robot za borbe
Naravno, sve vrste robota su glavni kandidat za izradu s Arduino, ali ovaj je najpopularniji. Koristeći osnovne okvire robota, 2 motora, 2 senzorna svjetla, ovaj maleni robot je u stanju pronaći izvor topline, okrenuti glavu prema izvoru i ugasiti vatru – i to sve samostalno. (YouTube video)

LED Kocke
Najbolji način za objasniti ovaj projekt je pogledati video (YouTube video). Apsolutno prekrasna 8x8x8 LED kocka (sa 512 LED), potpuno kontrolirana s Arduino platformom.

Karakteristike
Što je to što čini Arduino platformu toliko posebnom i korisnom umjetnicima, raznim stručnjacima, studentima ili onima kojima je dizajn hobi?
Open-source
Hardver i softver otvorenog koda koji omogućavaju korisnicima izrađivanje novih ili prilagođavanje starih prema svojim željama i potrebama. Projekti i šeme su dostupne online, stoga ako ne želite kupiti unaprijed napravljen Arduino, slobodno možete kupiti pojedine dijelove i napraviti ga sami. Dostupne su i kopije koje funkcioniraju na isti način, no imajte na umu, naravno, da kupnjom izvornog, originalnog uređaja podržavate autore istog i budući razvoj ove tehnologije.
croduino
Povezivanje
Kao komad hardvera Arduino može raditi samostalno (ima robotske karakteristike), spojen na računalo koje ima pristup podacima i može pružiti povratne informacije, ili povezani s drugim Arduino platformama te drugim elektroničkim uređajima i kontrolerima. Prilično mnogo toga može biti povezano i ono što ga ograničava je samo vaša mašta. Budite spremni uložiti malo vremena i truda u učenje nečeg novog i dostupnosti komponenti. Ako možete nešto smisliti – Arduino to može učiniti.
Podrška
Postoje tisuće drugih ljudi i organizacija koje obuhvaćaju Arduino. Ako vas zanimaju neki već postojeći projekti ili imate nedoumice oko komponenti, podrška koju pruža ova platforma je iznimno dobra i u kratkom roku ćete saznati sve što vas zanima. Kao što je već spomenuto, software je open source te njegova baza raste svakodnevno i razvija se upravo zbog doprinosa korisnika sa svih strana svijeta.
Svestranost i cijena
U Hrvatskoj je Arduino također prisutan te ga možete pronaći i pod nazivom CROduino, a set za početnike moguće je kupiti za već 219kn (ovdje). Arduino je fantastičan alat za učenje s kojim možete eksperimentirati s elektronikom i naučiti osnove. E-Radionica je prva Arduino Hrvatska stranica na kojoj možete kupovati i učiti sve vezano za Arduino tehnologiju, a i upoznati već gore spomenutu domaću seriju pločica pod nazivom CROduino.
crodruino 2
Platforme
IDE Arduino software podržava Windows, Machintosh OSX i Linux. Proširivanje programskog jezika je nevjerojatno jednostavno i trebao bi biti poznat svakome tko je imao iskustva s Java ili sličnim jezicima. Proširiv je kroz C++ knjižnice te su moguća dodavanja AVR-C kodova na kojim je bazirana Arduinova platforma a odlična je za one koji žele znati više tehničkih detalja.
Creative Commons licenca
Možda jedna od najvažnijih karakteristika Arduina jest da se svi planovi za Arduino ploče objavljuju pod CC (Creative Commons) licencom, što omogućuje vještijim dizajnerima, poput onih iz CROduina, da bez bojazni mogu kreirati vlastite verzije modula te ih poboljšavati ili prilagođavati svojim potrebama, a neiskusnim korisnicima da kreiraju svoju maketnu verziju modela i time bolje razumiju kako ona funkcionira i samim time uštedjeti si novac.
Zaključak
Iz navedenih činjenica iznad, jasno je zašto je Arduino dosegao i uživa toliku popularnost među neiskusnim korisnicima, brojnim stručnjacima i znanstvenicima, školama i fakultetima. Zbog svoje niske cijene, pristupačnosti i mogućnosti dostupnih Arduina čeka svijetla budućnost na području elektronike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here