Aristotelov trg - srce solunaSolun je jedan od najlepših gradova Grčke, kao i celog Mediterana. Već dugo je drugi po redu najveći i najznačajniji grčki grad. U sebi nosi mnogo čari i znamenitosti, počevši od prelepe luke, sjajne arhitekture, bogatog šoping izbora i neverovatnog noćnog života. Ono što ovaj grad posebno krasi jeste trg koji većina njegovih turista i žitelja smatra dušom Soluna – Aristotelov trg.
Dobio je ime po najpoznatijem i najcenjenijem grčkom filozofu svih vremena koji je rođen upravo u ovom gradu.
Ovaj prelepo uređen trg spada u jedan od glavnih gradskih centara. Nalazi se u Nikis Aveniji i sa njega se prostire možda i najlepši pogled na more u celom Solunu. Okružuju ga raznovrsni kafići koji su po ceo dan puni i vrve od pozitivne energije.
Trg je projektovao francuski arhitekta Ernest Hebrard još davne 1918. godine, ali je ovaj trg najvećim delom ipak sagrađen 1950. godine. U obliku je flaše. Njegov najveći i najlepši deo je ovalnog oblika i zadržao je tu neku aristokratsku lepotu po kojoj je grčka bila poznata. Kada je u pitanju arhitektura Aristotelovog trga, definišu ga dva pravca, vizantijski i zapadni. Projekat trga koji je bio osmišljen 1918. godine je bio znatno bogatiji od današnje verzije, ali je zbog finansijske situacije u doba vladavine Venizelosa morao da bude izgrađen u znatno skromnijem stilu i to iz privatnih sredstava tadašnje vlade.
Ono što je većini dama koje posećuju Solun najzanimljivije je svakako šoping. Aristotelov trg je povezan sa glavnom šoping zonom i to ga dodatno čini atraktivnim. Kada posetite ovaj trg verovatno ćete se prvo zapitati da li u ovom gradu iko radi. U bilo koje doba dana kafići na ovom trgu će biti prepuni. Slika koja će vam ostati u glavi je sigurno slika prepunih kafića, lica ljudi koji puše i igraju čuvenu igru Tavli. Jedan od omiljenih kafića srpskih turista je jedan od najlepših solunskih kafića “Garson” čiji vlasnik je naš čuveni košarkaš Predrag Stojaković. Poznat je kako po fenomenalnom enterijeru, tako i po vrhunskoj usluzi.
Aristotelov trg nije poznat samo po okupljanju stanovništva i turista po kafićima već i po mnogim bitnim političkim govorima koji su tu održani, kao i mnogi festivali i raznovrsna kulturna dešavanja. Generalno je jedno od omiljenih i najlepših mesta za sve vrste manifestacija i okupljanja.
Jedan od najlepših hotela u Solunu je svakako Electra Palace Hotel koji se nalazi sa leve strane trga i poseduje 5 zvezdica. Poznat je po luksuzu i izuzetnom komforu, kao i sjajnoj usluzi. Ukoliko poželite kulturno uzdizanje, sa desne strane Aristotelovog trga se nalazi jedno od najpoznatijih solunskih pozorišta “Olympion Theatre”. Sa severne strane se nalazi prelep park, a nedaleko od njega i stara pijaca koju mnogi turisti rado posećuju.
Nadamo se da smo uspeli da vas upoznamo sa jednom od najpoznatijih znamenitosti Soluna toliko da vam zagolicamo maštu da poželite da posetite ovaj fantastični grčki grad i sve njegove čari. Od Beograda do Soluna se danas može doći brzo i sigurno. Zato savetujemo da posetite ovaj prelepi grčki grad koji je savršeni spoj stare i moderne Grčke i koji će vam pružiti samo najlepše uspomene.
Autor teksta: Selena Vignjević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here