AromaterapijaAromaterapija djeluje na tijelo, um i duh. Miris eteričnog ulja može vrlo snažno djelovati na naše emocije i gotovo trenutno prizvati davna sjećanja i povezati nas s nekim ugodnim mislima.
Eterična ulja vrlo su dragocjena sredstva za samopomoć, jer su djelotvorna u prevenciji i tretmanu svakodnevnih tegoba. Važno je napomenuti da samo čista eterična ulja imaju terapetsko djelovanje, a uz njih u aromaterapiji koriste se i bazna (biljna) ulja, macerati i cvjetne vodice.
Eterična ulja koristimo u mirisnim lampicama, inhalacijama, kompresama, kod masaže i njege lica i tijela, aromatičnim kupkama, vodicama za grgljanje te kao prva pomoć kod opekotina, uboda, ugriza i posjekotina. Od davnina su se upotrebljavala u kozmetici i liječenju.
Dobivamo ih iz cvjetova, plodova, listova, stabljika, korjenja, sjemena, voća, kore biljaka i drveća te mahovine. Veliki broj laboratorijskih istraživanja dokazuje da mnoga od njih imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.
Zimsko vrijeme idealno je za korištenje eteričnih ulja jer ćemo prevenirati dosadne viruse i bakterije kojih ima i više nego dovoljno, a i svoj dom ćemo učiniti našom privatnom oazom mira i ugode. U širokoj lepezi možemo birati prema vlastitom raspoloženju i mirisnom” izričaju”. Najčešće se u ovo vrijeme koriste ulja eukaliptusa, cimeta, čajevca, bora te lavande. Svako od njih ima opuštajući učinak na organizam, osvježava, djeluje antiseptično i stvara ugodnu atmosferu. Doziranje u mirisnim lampicama obično je između 4-10 kapi, odnosno intenzitet ovisi o vašoj mirisnoj želji i veličini prostorije.
Inhalacije eteričnim uljima pomažu kod prehlada, gripa, upala sinusa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Osim udisanja toplog zraka, kapanje ulja na jastuk ili maramicu isto je djelotvorna metoda pomoći kod dišnih putova, ali i lakšeg sna. Kod inhalacija svakako treba napomenuti da se njome ne smiju koristiti ljudi koji boluju od astme jer će u protivnom, izazvati astmatični napad.
Komprese, kupke i masaže najpoznatiji su postupci korištenja eteričnih ulja u aromaterapiji, njima tretiramo bolne mišiće ,iščašenja, modrice te ublažavanju bolova.
U masaži se koriste eterična ulja, ali razrijeđena u nekom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo itd. Bitno da su hladno prešana i nisu rafinirana. Takva ulja sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamini D i E, esencijalne masne kiseline i tragovi minerala kao što su kalcij i magnezij – sve što predstavlja pravu blagodat za kožu.
Na nama je samima odluka ulaska u čaroban svijet eteričnih ulja i njihovo jednostavno korištenje. Blagotvorni i opuštajući, ali i zdravstveni učinci neće nas ostaviti ravnodušnima.

1 KOMENTAR

  1. Puno toga lijepog napisanog! No ja to doživljavam kao pripremu romantičnog ugođaja i nekako mi se čini da je to u domeni dragih nam dama. Tema vrlo interesantna no od kud poćeti? Ulja dali su to ona u malim bočicama po placu i u ljekarnama? Koja su dobra a koja loša pa možda i ne zdrava?
    Probajte nama muškima razjasniti i približiti ovu ne skupu ali interesantnu terapiju. Izgubiti ne možemo ništa a možemo dobiti puno i uz put sve lijepo miriši!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here