AronijaUzgoj ove magične biljke bio je široko rasprostranjen na tlu zajedničke države, danas poznate kao Ex Jugoslavija. Sremske ravnice bile su klimatski i agrarno veoma plodonosne za uzgoj ove biljke koja raste u obliku grma. Država je davala podsticaj poljoprivrednicima tako što su mnogobrojne fabrike, nekadašnji giganti, otkupljivale aroniju od poljoprivrednika. Ona im je bila dobar dodatni sastojak za poboljšanje boje i arome svih voćnih proizvoda.
Tek kasnije je otkriveno da aronija ima mnoga ljekovita svojstva. Tada ona počinje da se koristi kao sastojak voćnih proizvoda i zbog svoje ljekovitosti. Koristili su je još sjevernoamerički Indijanci. Navodno su je miješali u pogačice i tako je koristili u ishrani. Ona spada u porodicu ruža, grmolikog je izgleda tako da su njene bobice bile lako dostupne. Indijanci su sušili plodove, listove i korijen ove biljke praveći od njih čajeve. Time su rješavali tegobe crijeva i želuca. Aronija crnog ploda i crnih listovia otkrivena je prvo na istoku Sjeverne Amerike. Ona pripada porodici ruža tako da je svojom ljepotom namamila mnoge Evropljane. Krasila je mnoge engleske bogataške vrtove a kasnije se raširila i ostalim dijelovima Evrope.
Evropljani su je kasnije koristili u ljekovite svrhe. Otkriveno je da ona utiče na sljedeće bolesti:
• Migrene – smanjuje glavobolju i umiruje nervozu.
• Želudac i čir na želucu –pijenjem čaja neutrališete štetne uticaje čira.
• Jetra i žuč: pomaže boljem funkcionisanju žuči jetre tako što neutrališe negativne supstance u tijelu čovjeka.
• Krv i krvni sudovi: poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje krvni pritisak. Pored ovoga utiče na smanjenje bolova izazavanim proširenim venama. Zatim ona reguliše nivo šećera u krvi.
Kako je koristiti:
Pravite razne sokove, čajeve, kašice, marmelade i džemove u kombinaciji sa nekim voćem. Ubacite je u kolače, pudinge, želeje i sve moguće voćne poslastice. Odlična je i za one najmlađe kao i za starije osobe. Veoma je ukusna, a svim proizvodima daje divnu boju. Možete je sušiti i takvu dalje obrađivati na sve načine.
Ova grmolika biljka može doseći i do 2.5 metra. Njeni bijeli cvjetovi razvijaju se u maju, a oni dalje daju bobičaste plodove u septembru. Čak dva mjeseca ovi crveni plodovi mogu krasiti grmove aronije jer neće istruniti niti promijeniti svoj kvalitet. Ovu biljku je veoma jednostavno održavati. To je ujedno još jedna njena magična osobina. Nije zahtjevna, fantastično uspijeva u svim uslovima. Može preživjeti i veoma niske temperature, tako da je rasprostranjena i u sjevernim, hladnijim zemljama. Nije ju potrebno prskati jer je ne napadaju mnoge bolesti na koje su osjetljive neke druge bilke. Zanimljivo je i da već druge godine daje plodove, a jedna grančica razvije čak do 30 cvjetova.
Zbog svoje jednostavnosti, a prevelike ljepote i koristi, postaje sve više rasporostranjena širom svijeta. Ukoliko se bavite uzgojem biljaka ili imate neku bašticu onda znajte da će vam aronija ispuniti sve tri želje. Ona je nezahtjevna, lijepa a korisna biljka sa malim cvjetovima bijele boje iz kojih se rađaju bordo bobice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here