Aronija Aronija

Razmišljate li kako obogatiti i uljepšati svoje dvorište ili vrt, predlažemo Vam jednu posebno vrijednu biljnu vrstu, koju s pravom možemo smatrati vrstom budućnosti – to je aronija.
Aronija je biljka koja dolazi iz Sjeverne Amerike, istovremeno je ukrasni grm i voćka, može se oblikovati po želji, pa je pogodna i za manje vrtove. U proljeće privlači pažnju svojim prekrasnim bijelim cvjetovima, a u jesen čudesnim crvenim listovima.
Plod aronije je blještava crna bobica koja sadrži u sebi jednu od najvećih koncentracija vitamina, minerala, antioksidansa i ostalih korisnih tvari u biljnom svijetu. Koncentracije prirodnih antioksidansa kod aronije su pet do deset puta više od borovnice ili brusnice. Smatra se da su sjevernoamerički Indijanci prvi koristili ovu atraktivnu biljku kao hranu i lijek.
Danas su poznata mnoga ljekovita svojstva aronije: pomaže kod slabokrvnosti, problema s tlakom, migrene, povišenog šećera, probavnih tegoba, a zbog visoke koncentracije antioksidansa ublažava stres, pomaže kod kroničnog umora i usporava starenje.
Plod aronije je jestiv, pa je pogodan za izradu: sokova, jogurta, kompota, marmelada, đemova te proizvodnju likera, rakija i visokokvalitetnog crvenog desertnog vina.
Aronija je za uzgoj nezahtjevna biljka, uspijeva gotovo na svakom tlu, otporna je na hladnoću i vlagu, nema poznatih bolesti i štetnika pa nije potrebno nikakvo špricanje, znači traži samo redovito zalijevanje te pomlađivanje grana rezidbom.

6 KOMENTARI

  1. Prošle godine zasadio sam dvije sadnice aronije i već iste godine su rodile! S obzirom da nisam znao prepoznati kad su plodovi zreli cijelo sam vrijeme po malo probavao bobice. Okus je bio sve vrijeme pomalo trpak. Zasadio sam ih zbog ljepote a i zdravlja.
    Obje sadnice su dobrano porasle i ove godine su izrazito bogate cvijetovima! Krasno ih je gledati.

  2. Neverovatna biljka, prve godine u proljeće posadio, drugo proljeće počela da cvejta i rodila, napravio 1.5 l sirupa od malog grma .sledeće tj.prošle godine napravio 2.5 l sirupa i 2 l soka, sad se samo muči kako da održavam grm i kako se obrezuje..

    • Može se njegovati kao stablo, iako je uobičajeno da se uzgaja kao grm i da se pušta od 5 do 7 grana. Sama rezidba nije nužna, osim kad neka od grana postane prevelika.
      Pred par godina i sam sam kupio i posadio dvije aronije, a sad imam od mladih izbijaka 20 novih aronija. A pekmez od aronije mi je najbolji na svijetul

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here