Nakladnička kuća Fraktura orijentirana je na visokokvalitetnu književnost hrvatskih i europskih autora. Izdala je popularnu trilogiju Millenium švedskog pisca Stiega Larssona.
Riječ je o najpopularnijim i najprodavanijim europskim knjigama posljednjeg desetljeća. Larssonovi romani prave su zagonetke. Priča romana odvija se u nizanju fabularno zaokruženih scena, gdje svaka funkcionira kao nedovršena kratka priča. U središtu pozornosti je istraga ubojstva, a na površinu isplovljava druga priča koja je povezana s glavnim junakom radnje. Larsson postavlja svoju junakinju Lisbeth na mjesto pomoćnice istražitelja te tako izlazi iz zadanih okvira.
U prvom dijelu Muškarci koji mrze žene pokreće se istraga za Harriet Vanger koja je nestala prije četrdeset godina s obiteljskog okupljanja. Tijelo nije nikada pronađeno, a njezin je ujak uvjeren da je ubojica član njegove obitelji te unajmljuje novinara Mikaela Blomkvista i problematičnu, ali spretnu hakericu Lisbeth Salander kako bi istražili slučaj.
Kada povežu nestanak Harriet i brojna ubojstva prije četrdesetak godina, počinju otkrivati tamnu povijest obitelji.
Ali, Vangerovi su jak klan i Blomkvist i Salander će morati otkriti koliko su daleko spremni ići da bi zaštitili sami sebe…
U drugom nastavku Djevojka koja se igrala vatrom, novinar Mikael BlomkvistDjevojka koja se igrala vatrom pokušava otkriti potplaćenost i korumpiranost švedskih dužnosnika na vrlo visokim pozicijama. Međutim, nakon što istraživačkog novinara pronađu brutalno ubijenog, Mikael počinje pridavati pozornost priči na kojoj je radio ubijeni novinar – trgovini ljudima u Švedskoj i visoko pozicioniranim dužnosnicima koji zlostavljaju maloljetnice.
U isto vrijeme, Mikael pokušava pronaći Lisbeth Salander koja je nestala, a traže je i mnogi drugi.
Mikael će saznati mračne stvari iz njezine prošlosti za koje može biti odgovoran samo nepravedni i korumpirani državni sistem…
Lisbeth Salander u trećem dijelu Kule u zraku planira svoju osvetu – protivKule u zraku čovjeka koji ju je pokušao ubiti, ali i protiv samih vladinih institucija koje su joj zamalo uništile život. Nakon što se nađe u bolnici na intenzivnoj njezi, suočena s optužbama za tri ubojstva i jedan pokušaj ubojstva, novinar Mikael Blomkvist priskače joj u pomoć i započne istraživanje cijelog slučaja kako bi dokazao njezinu nevinost, ali i otkrio prave identitete korumpiranih političara koji su odgovorni za sve što se događa…
Krimić nas podsjeća u kakvom svijetu živimo. Podsjeća nas da je kriminal korov suvremenog društva. Ubojstvo je uvijek osuđeno, istina je otkrivena, a pravda izvršena.

5 KOMENTARI

  1. Ove su knjige u knjižnici uvijek posuđene! Skinula sam s interneta, ali ja bih ipak knjigu u ruci. Nadam se da ću ih uskoro nabaviti!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here