Bakterija ili gljivicaRazlika između muškaraca i žena ima dosta, ali ove neke koje tipično odvajaju žene od muškog pola su po njih poprilično nezgodne. Kako se susreću svakog meseca sa menstrualnim tegobama, pa devet meseci sa,  ne bez razloga, nazvanim drugim stanjem, svaka žena kad-tad proklinje ženski rod.
Kako su te tegobe nesnosne, a posebno ako su česte, žene se u mnogome razlikuju od muškaraca. Osim ovih, tipično ženski problemi mogu biti bakterijske ili gljivične infekcije koje se javljaju u vaginalnoj regiji i koje svaku ženu u nekom periodu svog života brzo nateraju da posete svog ginekologa. Od njega, htele ili ne, ne mogu pobeći, ali i ne trebaju, jer svakako je kao što poslovica reče, bolje sprečiti nego lečiti. O zdravlju se mora voditi računa, a evo nekih razlika između bakterijskih i gljivičnih infekcija, kako biste ih na vreme razlikovali.

Kandida – najčešća gljivica

Kandida je normalni stanovnik svakog ljudskog organizma, ali u određenim okolnostima se može proširiti i izazvati gljivičnu infekciju pod nazivom kandidijazija. Različiti su faktori koji mogu uticati na razmnožavanje kandide, pa se ona može raširiti usled manjka sna, nepravilne ishrane, ishrane bogate šećerima, mlečnim proizvodima, kvascem. Kao takva, vrlo često se kod žena razvija u vaginalnom predelu i samim tim izaziva mnoge poteškoće jer njeni simptomi jesu pojačan secret bele boje i neprijatnog mirisa, zatim peckanje pri mokrenju, svrab i oticanje. Zbog toga je kandida najčešća gljivica sa kojom se žene susreću, a i njihovi ginekolozi. Uz pravilnu terapiju ona se vrlo brzo može izlečiti i ostaviti organizam bez posledica. Za njeno lečenje se ne koriste antibiotici što je olakšavajuća okolnost, ali zato ako ste ih koristili za lečenje nekih bolesti, vrlo je moguće da će kandida dovesti do kandidijazije, jer je imunitet oslabljen i organizam je pogodan za razmnožavanje gljivica, a posebno kandide.  Važno je uz kandidu voditi računa o ishrani, pa zato izbegavati hranu koja doprinosi njenom razmnožavanju, poput voća jer je bogato šećerima, zatim slatkiša, mleka i ostalih proizvoda od mleka. Alkohol takođe doprinosi razmnožavanju kandide, pa ga treba izbegavati, ali i cigarete. Jednostavno treba voditi umeren i pravilan način života, kako bi nas naše telo nagrađivalo i štitilo od raznih infekcija i bolesti. Jer naše telo je jedino mesto gde je uvek moguće živeti, pa dobro zapamtite to i napred u borbu sa gljivicama, a posebno kandidom.

Bakterije – dobre sluge, rđavi gospodari

Bakerije mogu nekad biti i od koristi, ali ako dođe do njihovog preteranog razmnožavanja, isto tako mogu vrlo naškoditi organizmu, posebno ako se kod žena razmnože u predelu vagine, pa dobiju bakterijsku vaginozu. One na takav način utiču na kiselu sredinu organizma, pa samim tim narušavaju njegovu prirodnu pH vrednost i samim tim komplikuju sve. Pored simptoma poput pojačanog sekreta, peckanja, svraba kako u unutrašnjosti same vagine, tako i u spoljašnjem delu, simptomi mogu i izostati, pa tako otežati ceo proces lečenja, jer dok postanemo svesni, ko zna u kojoj meri mogu narušiti naše zdravlje. Pored probiotika, leče se antibioticima. Zato je vrlo važno redovno ići na kontrole kod svog ginekologa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here