Banane se većinom uzgajaju u tropskim dijelovima svijeta, a najvećim proizvođačem banana smatra se Indija.
Beru se zelene i često na prodajna mjesta stižu još nedovoljno zrele. Dok ne dozriju, treba ih čuvati na sobnoj temperaturi, a poslije se mogu još 4-5 dana održati u hladnjaku. Nezrele banane sadrže tzv. “otporni” škrob koji se ne može probaviti u tankom crijevu pa fermentira u debelo crijevo izazivajući vjetrove. To im je i jedini nedostatak. Dozrijevanjem banane škrob se pretvara u šećer, pa postaju slađe i lakše probavljive.
Zbog lake probavljivosti i jer ne izazivaju alergijske reakcije, omiljeno su jelo za bebe, a sastavni su dio režima prehrane kod želučanih problema djece. Idealna su namirnica i za ljude sa čirom na želucu, čak postoje mišljenja da mogu potaknuti rast stanica i stvaranje sluzi na želučanoj ovojnici, što međutim nije nikada dokazano.
Bogate su kalijem, koji je važan za mišićnu i živčanu aktivnost, te reguliranje krvnog tlaka, sadrže prirodni šećer koji se sporo otpušta u krvotok pa su zato dobar izvor energije. To je razlog zašto mnogi sportaši jedu banane prije ili tokom natjecanja.
Banane su omiljeni sastojak i za pripremanje raznoraznih poslastica.
Eggnog s bananom
Znate li da sušene banane imaju čak pet puta više kalorija od svježih, a da se u istočnoj Africi fermentacijom banana dobiva pivo?

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here