BatatPorijeklom iz Srednje i Južne Amerike, ova višegodišnja tropska i suptropska povrtna kultura popularna pod nazivom “slatki krumpir” (sweet potato) u stvarnosti nema puno zajedničkog s krumpirom. Pripada botaničkoj vrsti slakova. Masovno se uzgaja i konzumira u Americi, Aziji i Africi, sve više i u Europi, a u posljednje vrijeme može se naći i na policama naših trgovina.
U kulinarstvu se koristi zadebljali korijen (bijele, žute, narančaste ili crvene boje), mladi listovi i vršci biljke. Kao i krumpir, može se kuhati, peći, pirjati, pohati i pržiti, od njega se mogu spremati juhe, prilozi, glavna jela, slastice i grickalice. Kao prilog izvrsno pristaje uz sve vrste mesa i ribu. Ukoliko se kuha, priprema kao pire ili peče u pećnici, zbog obilja minerala, nije ga potrebno soliti. Mladi listovi i vršci batata spremaju se slično kao špinat.
Osim što je ukusan, batat je izuzetno hranjivo i ljekovito povrće. Prava je riznica antioksidanata, prvenstveno beta-karotena te vitamina C i E. Pečeni batat srednje veličine sadrži trostruku količinu vitamina A od dnevno preporučene, te polovicu vitamina C i trećinu vitamina E od dnevno preporučenih količina. Također je bogat izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, a istovremeno je niskokaloričan te idealan za dijabetičare.
Može se slobodno reći da je batat hrana za dušu i tijelo. Beta-karoten, kalij, folna kiselina i vitamini B6, C i E utječu na smanjenje povišenog krvnog tlaka i protok krvi kroz arterije, beta-karoten, folna kiselina i vitamin C istovremeno imaju snažno antikancerogeno djelovanje, dijetalna vlakna štite od kroničnih bolesti srca i povoljno utječu na probavu, a vitamini A, B6, C i E te željezo jačaju imunitet organizma. Beta-karoten se u jetri pretvara u vitamin A koji je bitan za dobar vid i zdravlje očiju. Folna kiselina i vitamin B6 djeluju kao antidepresivi te doprinose dobrom raspoloženju, folna kiselina poboljšava pamćenje i ublažava simptome demencije.
Batat je također idealna namirnica za sportaše i osobe izložene većim fizičkim naporima jer brzo nadoknađuje potrošenu tjelesnu energiju.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here