BazgaPriroda nam oduvijek nudi obilje divne i besplatne hrane. Ljudi stoljećima sakupljaju biljke u divljini, kako za ishranu, tako i za liječenje raznih tegoba i bolesti. U skupinu takozvanih “samoniklih namirnica” ubraja se i bazga.
Bazga pripada skupini listopadnih grmova ili niskog drveća i u narodu je oduvijek cijenjena zbog ljepote i osebujnog mirisa cvjetova, ali i brojnih ljekovitih svojstava. U ljekovite svrhe koriste se svi dijelovi biljke: cvijet, lišće, plodovi, kora i korijen. U pučkoj medicini odavna se koristila za liječenje prehlade, upale grla, gripe, sinusa te kao blagi laksativ.
Cvate krajem svibnja i u lipnju prekrasnim cvjetovima bež boje koji se beru dok se još nisu sasvim rascvali, za toplih i suhih dana. Suši se naglo i u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini, ali treba paziti da cvjetovi ne promjene boju.
Svježi cvjetovi se koriste za pripremu sirupa, sokova i vina, a našli su svoje mjesto i u kuhinji, tako da su pohani cvjetovi bazge vrlo ukusno i zdravo jelo. Osušeni cvjetovi koriste se za pripremu čaja.
Ljeti se od plodova – sitnih, crno-ljubičastih bobica, može spremati žele, marmelada ili se kuhaju sa šećerom i ocijede kako bi se dobio sirup protiv kašlja. Bobice su bogate betakarotenom i vitaminom C.
Lišće bazge, svježe tučeno, može se koristiti kao oblog na bolnim mjestima, a čaj od lišća čisti krvotok i dobar je protiv nečiste kože.
Kora bazge se uzima u proljeće sa debljih grana, i to srednji zeleni sloj kore, a liječi bolesti bubrega, srca i jetre.
Od korijena i kore bazge radi se mast protiv ekcema i psorijaze.
Približava se vrijeme cvatnje bazge, a većinu ovih zdravih napitaka i ljekovitih pripravaka, koji se doduše mogu nabaviti u trgovinama zdravom hranom, moguće je jednostavno pripremiti i kod kuće, kao npr. čaj od bazge, sirup od bazge, vino …

Čaj od bazge

Obično se za šalicu čaja od bazge ( kao i za većinu biljnih čajeva), uzima jedna žličica sušene biljke i prelije vrelom vodom. Pokrije se i pusti da odstoji 5 minuta. Po želji, može se zasladiti medom ili šećerom. Čaj djeluje smirujuće, protuupalno i potiče znojenje, pa je pogodan za osobe koje boluju od prehlade, gripe, sinusa ili imaju groznicu.

Sirup od bazge

Sirup od bazge, uz već ranije navedena ljekovita svojstva, ugodan je i osvježavajući napitak u vrućim ljetnim danima.

Vino od bazge

Vino od bazge poznato je kao sredstvo koje ublažava simptome ranije navedenih tegoba, budući da sadrži bioflavonoide koji su poznati kao stimulatori imunosustava.

6 KOMENTARI

  1. […] Izliječite sinusitis: Inhalacija je najbolji način da pobjedite …U pučkoj medicini odavna se koristila za liječenje prehlade, upale grla, gripe, sinusa te kao blagi laksativ. Cvate krajem svibnja i u lipnju prekrasnim cvjetovima bež boje koji se beru dok se još nisu sasvim rascvali, za toplih i suhih dana. … je i osvježavajući napitak u vrućim ljetnim danima. Vino od bazge. Vino od bazge poznato je kao sredstvo koje ublažava simptome ranije navedenih tegoba, budući da sadrži bioflavonoide koji su poznati kao stimulatori imunosustava. … Detaljnije […]

  2. Caj od bazge mi uvik pomogne kod prehlade, imam velikih problema sa sinusima i stvarno mi pomogne bolje od bilo kojih ljekova. A i jako lipog je mirisa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here