Beogradski lagumiPrestonica Srbije se smatra jednim od najstarijih gradova na području čitave Evrope. Da se niko ne uvredi, ali postoje autori koji smatraju da je Beograd stariji čak i od drevne Atine ili, pak Rima. Ali, nije nam želja da ikoga vređamo….zato ćemo, ipak ostati pri tvrdnji da se Beograd smatra jednim od najstarijih gradova.
Nadomak Beograda, na arheološkom lokalitetu Vinča su otkriveni materijalni ostaci, za koje se pouzdano tvrdi da datiraju još iz doba neolita. Smatra se da je otkriveno naselje bilo formirano pre oko sedam milenijuma i smatra se prvim urbanim naseljem na području Evrope.
Iako većina turista put Beograda kreće da bi upoznala njegove poznate znamenitosti, poput: Beogradske tvrđave, čuvene boemske četvrti – Skadarlije, brojnih muzeja, spomenika kulture od izuzetnog značaja, ali i nadaleko čuvenog beogradskog kafanskog života, postoje i oni koji u Beogradu otkriju i tajne podzemnog Beograda.
Mora se priznati da, nažalost i veliki broj rođenih Beograđana ne poznaje dovoljno tajne svog rodnog grada. Zato je Turistička organizacija Beograda uvela poseban obilazak grada, a u sklopu ture koju je nazvala “Tura podzemnim Beogradom”.
Posebnu prednost ovakvog vida upoznavanja srpske prestonice predstavlja činjenica da turu vode autori vrlo zanimljive knjige “Beograd ispod Beograda”, Vidoje Golubović i Zoran Nikolić, uz stručnu pomoć licenciranih vodiča Turističke organizacije Beograda.
Pod lagumima se podrazumevaju svojevrsne veštačke tvorevine – pećine iskopane ljudskom rukom. U Beogradu su to svojevremeno radili Cincari, koji su smatrani najvičnijim u to doba. Na taj način je nastala većina beogradskih laguma, a između ostalih i onaj ispod današnjeg Kosančićevog venca. U njega se ulazilo iz današnje Karađorđeve ulice, a koliko je poznato, služio je za čuvanje bačvi vina. Ono što je posebno interesantno kada je ovaj lagum u pitanju, jeste činjenica da je otkriveno da su same bačve u kojima je trebalo da se čuva vino bile veće od vrata. Zato autori pomenute knjige smatraju da su se bačve unosile u delovima, pa bile sklapane na licu mesta, to jest u unutrašnjosti ovog laguma, što ih čini još zanimljivijim za posetioce.
Svaki od otkrivenih laguma je imao i svoj sistem za ventilaciju, što ove građevine svrstava u red naprednijih. U dva od čak 13 laguma koliko ih je otkriveno na području Karađorđeve ulice, sada se nalaze vrlo interesantni restorani. Oba objekta nose vrlo primerene nazive, a u skladu sa mesto na kome se nalaze. Reč je o klubu pod nazivom “Lagum” i restoranu “Andergraund”. I jedan i drugi su izuzetno popularno mesto za izlazak, kako Beograđana tako i njihovih gostiju.
Pored ovih, naročito su interesantni lagumi ispod čuvenog beogradskog parka “Tašmajdan”. Nažalost, moguće je videti samo jedan deo ovog laguma, koji je prohodan za turiste.
Iako se ovaj vid turizma smatra posebno atraktivnim, nažalost nije dovoljno razvijen. Barem ne onoliko koliko smatraju stručnjaci koji se bave ovom oblašću da bi trebalo.
Srećom, Beograd ima svašta da ponudi svojim gostima. I neretko se događa da ko jednom dođe u posetu našem gradu poželi da mu se što pre vrati. Tome u prilog govori i činjenica da smeštajni kapaciteti u Beogradu, a posebno apartmani  postaju sve kvalitetniji iz godine u godinu. Pored kvalitetnog smeštaja na koji nailaze u srpskoj prestonici, brojni turisti naročito hvale kvalitet srpske nacionalne kuhinje, ali i ljubaznost domaćina. Inače, Beograđani se smatraju vrlo gostoljubivim i predusretljivim domaćinima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here