Beogradski vojni muzejPoseta „Vojnom muzeju“ u Beogradu jedna je od onih aktivnosti koja, na zadovoljstvo i vas i vašeg deteta, može biti zabavna i edukativna u isto vreme, i koja jednako može biti privlačna i zanimljiva i vama i vašim najmlađima.

„Vojni muzej“ se nalazi u sklopu Beogradske Tvrđave u jednoj od najprepoznatljivijih zgrada, simbola Beograda. Muzej zauzima prostor od 2.300 kvadratnih metara u kome je više od 3.000 muzejskih predmeta izloženo u pedeset dve prostorije.
Stalna muzejska postavka se odnosi na istorijsko razdoblje od četrnaest vekova, tačnije, od dolaska Slovena na Balkansko poluostrvo, preko stvaranja prvih država na našem području, sve do ratova iz devedesetih godina prošlog veka. Postavka je raspoređena na dva sprata. Na prvom spratu je period istorije do završetka Prvog svetskog rata, dok je na drugom spratu period Drugog svetskog rata. Kroz sve važne i prelomne istorijske momente, postavka „Vojnog muzeja“ daje vam mogućnost da svojim najmlađima, ali i sebi, približite vekove borbi i napora za stvaranje države kakvu imamo danas. Bićete u prilici da se izbliza upoznate sa nasleđem Kosovskog boja, perioda srpske Despotovine i njene propasti i pada u ruke Turaka, videćete istoriju Vojne Krajine, Prvog i Drugog srpskog ustanka, ratova za oslobođenje od Turaka, dva Balkanska rata, kao i Prvog svetskog rata.
Vama, pre svih, ali svakako i vašoj deci, bez obzira na uzrast, biće upečatljiv susret sa sačuvanim materijalima, istorijskim artefaktima i drugom istorijskom građom iz ovih burnih i ključnih momenata naše i svetske istorije. Takođe, kompozicija muzejske postavke ostaviće poseban utisak na vas, a ove godine, kada slavimo stogodišnjicu od izbijanja Prvog svetskog rata, posebnu pažnju obratite na srpske pukovske zastave iz ovog rata. Srpska vojska, ostala je upamćena i po tome, što ni jedna pukovska zastava iz Prvog svetskog rata, nije pala u ruke neprijatelja.
Naročito su vredne i autentične zbirke muzeja. Fotodokumentacija je svakako velika i pokriva važne i dramatične događaje ratova i političkih promena u dvadesetom veku. Dalje u prošlost vode nas druge muzejske zbirke, pre svih zbirke odeće i uniformi, oružja i naoružanja, koje pokrivaju period od XVI veka. Svakako, muzej poseduje i zbirku koja se odnosi na period antike kao i praistorije.
Posebno zanimljiv najmlađima je deo zbirke muzeja koji se nalazi van same zgrade, na otvorenom. Među brojnim izloženim naoružanjem, ovde se mogu videti četiri Karađorđeva topa izlivena u srpskoj topolivnici 1811. godine. Takođe, izloženi su topovi, artiljerijske haubice i tenkovi iz perioda Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata.
Čak i najmlađi, koji su još uvek daleko od školske klupe, mogu da uživaju u za njih nesvakidašnjem prizoru izloženog oruđa. Za stariju decu, poseta „Vojnom muzeju“ može predstavljati kvalitetnu dopunu redovnoj nastavi ali i priliku da se možda ozbiljnije zainteresuju za prošlost ili za istoriju kao nauku. Ukoliko niste iz Beograda, a želite da posetite ovaj muzej, na raspolaganju su vam Belano apartmani u Beogradu koje možete iznajmiti i na dan. Kako god, vaš boravak, garantovaće vam zabavno i edukativno iskustvo koje ćete dugo pamtiti, a muzeju ćete se sigurno vraćati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here