Velika Gospa15. kolovoza slavi se Blagdan Velike Gospe ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, jedna od tri najveće svetkovine u čast Marije. Prema tumačenjima katoličke teologije, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o uznesenju na nebo proglasio je 1950. godine papa Pio XII.
Kod nas je to crkveni i državni blagdan, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika.
Na taj dan mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. Uzimaju na sebe težinu i napor putovanja, kako bi se približili Mariji iz Nazareta, majci Isusa Krista, kako bi je slijedili u svetosti i povjerenju Bogu, ali i dobili zdravlje za obitelj, brak, dijete, ili za nekog bolesnika, ili pak utjehu za svoju dušu. Na Veliku Gospu bezbrojni ljudski stanovi ostaju prazni, a Marijini i Božji puni.
Naš narod pamti brojne ratne događaje i pobjede baš za blagdan Velike Gospe. Te su bitke bile dobivene zbog tog blagdana, ili bolje zbog one čiji je to blagdan, o čemu svjedoče krunice o vratu naših branitelja, naše djece, mladih ljudi, te osobito krunice u rukama i na usnama majki, žena, djece i hodočasnika.
Blagdan se slavi u mnogim državama, ali najviše u Europi i Južnoj Americi. Hrvati su uvijek bili veliki štovatelji Blažene Djevice Marije i njoj su se uvijek u teškim vremenima i trenucima molili za pomoć. Najpoznatija Marijanska svetišta u Hrvatskoj su: Svetište Majke Božje Bistričke, Svetište Majke Božje Goričke, Svetište Majke Božje Trsatske, Svetište Majke Božje Loretske Zadar-Arbanasi, Svetište Majke Božje Sinjske, Svetišta Majke Božje Aljmaške, Crkva Majke Božje Remetske, Svetište Majke Božje Jeruzalemske u Trškom Vrhu, Sv. Marija Snježna u Belcu, Svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, Svetište Majke Božje Molvanske, Svetište Gospe Maslinske,Zadar-Balafuža, Svetište Gospe Vrpoljačke i Svetište Majke Božje Kloštarske, Slavonski Kobaš.
U svijetu, najpoznatija svetišta su: Svetište Majke Božje u Lourdesu u Francuskoj, Svetište Majke Božje u Fatimi u Portugalu, Svetište Majke Božje u Međugorju u Bosni i Hercegovini, Svetišta Majke Božje u Czestochowi u Poljskoj, Svetišta Majke Božje u Loretu u Italiji i Svetišta Majke Božje u Guadalupe u Meksiku.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here