Borovnice (Vaccinium   myrtillus)Borovnica (Vaccinium myrtillus) je niski, višegodišnji grm koji je čest stanovnik naših šuma, posebno smrekovih. U pravilu naraste od 10-60 cm u visinu, listovi su mu dugi 1-3 cm ovalni ili eliptični, a plodovi su okrugle, modrocrne i sočne bobe veličine zrna graška, koje zriju tijekom mjeseca srpnja i kolovoza.
Ove sočne bobe će vas izuzetno osvježiti ali i obojiti vam zube i usne tamnocrvenom do plavocrnom bojom. To je zbog prisustva antocijana, biljnog bojila koje istovremeno štiti biljne ali i ljudske stanice.
Za razliku od većine bobičastog voća čiji su plodovi kiselkasti, plodovi borovnice su prirodno slatkog okusa pa se mogu konzumirati svježi, čime se očuva C vitamin koji sadrže. Imaju mnogostruku primjenu: osim što se jedu svježi, od njih se spremaju izvrsni sokovi i sirupi, kompoti i džemovi.
Borovnice su se tradicionalno koristile i u ljekovite svrhe i to listovi borovnice, svježe i suhe bobice, sok od suhih bobica, ekstrakt i vino.
Danas se zna da borovnice sadrže antibakterijske sastojke (antocijanine) pa se uspješno koriste kod lječenja proljeva, katara želuca, grčeva, kašlja i šećerne bolesti. Borovnice su također odličan prirodni diuretik, sadrže mnogo vitamina C, tanine, antocijan, flavonoide i terpen koji šire krvne žile i snižavaju tlak, sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani infarkt, a dobre su i za lječenje hemoroida te infekcija mokraćnog sustava. Istraživanja su pokazala da antocijanozidi u borovnicama mogu olakšati simptom umornih očiju. Preliminarni pokusi na životinjama u SAD-u dovode do zaključka da borovnice štite mozak od propadanja povezanog sa starenjem te time povoljno utječu na kratkoročno pamćenje.
Njihov blagotvorni učinak na zdravlje svrstava ih na prvo mjesto na ljestvici voća koje sadrži antioksidanse.
Međutim, treba napomenuti da borovnice mogu biti i potencijalni izvor alergijskih reakcija (u vidu nateknuća usana i očnih kapaka).
Plod borovnice vrlo je osjetljiv i lako se kvari, tako da ga nakon branja treba pravilno i pravovremeno preraditi i uskladištiti.Čak i kada se zamrzne, ne gubi svoja visokovrijedna antioksidativna svojstva.

Palačinke sa borovnicama

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here