Božićna zvijezdaBožićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) biljka je porijeklom iz suptropskog dijela Meksika i Centralne Amerike. U prirodnom okolišu to je grm koji naraste do 3 m visine, međutim za uzgajanje u prostorijama stvoreni su kultivari visine 30-45 cm.
Poznata je još pod nazivom Poinsettia, po američkom ambasadoru Joelu Robertu Poinsettu, kojeg je toliko oduševila ljepotom da ju je iz Meksika prenio u svoj vrt u Južnoj Karolini. Kasnije je prenešena i u Europu.
Lijepa i otrovna
Pripada grupi mlječika, a njezin mliječni sok je vrlo Božićna zvijezda u prirodiotrovan, pa ukoliko dođe u dodir s kožom, treba ga odmah isprati hladnom vodom. Božićnu zvijezdu zato treba držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca, a prilikom orezivanja najbolje je ruke zaštititi rukavicama.
Prema legendi, svoj atraktivan izgled duguje Asteškoj boginji kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce, a iz kapljica njene krvi izrastao je vatreni cvijet okružen tamnozelenim listovima.
Danas, osim crvene koja je najtraženija, postoje i božićne zvijezde sa bijelim ili blijedokrem braktejama te ružičastim ili krem sa ružičastim dijelom u sredini.
Značenje i korištenje
Asteci su crvene listove ove biljke (pricvjetne listove – brakteje) koristili za dobivanje purpurne boje. U Meksiku se kao sveta biljka koristila za ukrašavanje hramova, djevojačkih soba pred udaju i za vrijeme praznika. U kršćanstvu ima simbolično značenje vezano uz božićne praznike i rođenje Krista – dio je božićne dekoracije te unosi svečani ugođaj u svaki dom. U Americi se masivno kupuje i poklanja za Božić i Dan zahvalnosti.
Smještaj i njega
Božićna zvijezda voli dosta svjetla, ali bez izravnih sunčevih zraka, visoku vlažnost zraka pa je poželjno da se drži u podmetaču s vlažnim kamenčićima, te temperaturu oko 18 stupnjeva. Dok raste, treba zalijevati 2-3 puta tjedno, ali paziti da se ne pretjera. Ne voli propuh, suhi zrak i hladnoću.
Ako želite da vam božićna zvijezda cvijeta i iduće godine, potrebna je adekvatna njega s obzirom da je to fotoperiodična biljka – cvjeta samo kada je dan kraći od 10 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here