Brezov djed Brezov djed Brezov djed

Prolazite li kraj breze, svakako skrenite pogled ispod i oko debla, gdje je prilično izvjesno da ćete naći brezovu gljivu cunjastog klobuka, koja je ama baš bez ikakve vrijednosti. No ako imate sreće, možete pronaći prekrasnu gljivu ili cijelu koloniju brezovog djeda. Nalik na pravi vrganj, ali malo pahuljastog stručka. Nalik je i topolovom ili grabrovom djedu, ali se razlikuje jer na prerezu meso ne tamni, što ovu gljivu čini izuzetnom.
Vrhunske je kakvoće pripravljena na razne načine, a moja preporuka je pohani djed. Sakupljaču je u mnoštvu plodnih tijela teško pokvariti harmoniju malih, srednjih i već starih gljiva.
Hodajući patkerajom prema Ksajpi (Međimurje), pored jednog voćnjaka i male šumice naišao sam na mnoštvo ovih krasnih gljiva uz nekoliko breza. Bilo mi je teško ubrati ih i tako razbiti čaroliju. Na sreću, sa sobom sam imao digitalac i zabilježio tu prirodnu raskoš , a gljive sam ubrao.
O da, da ne zaboravim, brezov djed raste u kasno ljeto i naročito u jesen.

2 KOMENTARI

  1. Vjerujem da Vam srce brže zakucalo kad naišli na ovu prirodnu ljepotu! A kako je brezov djed uz bok vrganja zasigurno ste uživali u dobrom ručku. Ja sam slobodan i poslužio sam se Vašim fotografijama za vlastite potrebe na čemu Vam zahvaljujem!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here