burgeriNe tako davno, burgeri su kod nas bili samo hrana koju smo viđali u američkim filmovima, neka njihova pljeskavica. Naravno, bilo ih je i u velikom svetskom lancu brze hrane, koji svoje franšize ima i u Srbiji. Mnogi, međutim tvrde da je njihov burger u stvari „burger“ da ne kažemo kvazi burger.
Ali ova hrana polako postaje sve popularnija kod nas. Bilo da je reč o restoranima brze hrane ili klasičnim restoranima, burger je sve češće na meniju.
Po čemu su burgeri specifični i po čemu se razlikuju od, recimo, svima dobro poznate pljeskavice? Moglo bi se reći: po svemu osim po obliku. Dakle, pre svega po onome od čega su napravljeni. Burgeri se prave o junećeg mesa, dok u pljeskavice, u zavisnosti od podneblja u kome se jedu, ide i svinjsko ili jagnjeće meso. Sad, većina ovdašnjih proizvođača burgera će vam se zakleti kako ih prave isključivo od najsvežijeg mesa i kako se ništa ne zamrzava, kako sve oni to samo rade, sa svojih deset prstiju. Svaka čast onima koji govore istinu kad to kažu, ali ne treba gajiti previše iluzija.
Kao što smo videli, razlika u recepturi pripremanja mesa je ključna i sasvim dovoljna. Ali donekle se razlikuje i „aranžman“. Burgeri se, insistiraju oni koji ih prave, služe u specijalnim kajzericama, a ne u bilo kakvim lepinjama ili, ne daj bože, somunu. Uz njih obično ide list ajsberga , nikako kakve „obične“ zelene salate. Crni luk, ako se stavlja u pomenutu kajzericu, stavlja se naseckan na kolutove, a ne na sitno. Na vruć burger često ide i tanki komad kakvog tvrdog sira, najučestalije je u pitanju čedar. Naravno, kao i većina fast fud klope koja nam stiže iz američke kulture, burgeri se služe sa prženim krompirićima. Neki restorani veliku pažnju posvećuju i raznim umacima koji se služe uz pomfrit. Nije retko da burgeri budu „pojačani“ i proprženom slaninom.
Burgeri u Srbiji
Kada je reč o našoj zemlji, nemoguće je sa sigurnošću reći ko je prvi na svoj jelovnik uvrstio burgere. Kao što rekosmo, najpoznatiji su oni koji se služe u jednom multinacionalnom lancu restorana brze hrane.
Ono što je evidentno je da u poslednje dve godine broj ugostitelja koji su počeli da obraćaju pažnju na ovo jelo raste. Tako danas imamo nekoliko restorana koncipiranih upravo po modelu koji postoji u Americi. Tu pre svega mislimo na jelovnik i izgled enterijera. Postoje objekti gde gosti naručuju burger po svojoj meri, sami praveći kombinacije svih raspoloživih sastojaka. Burgeri se mogu u Beogradu kupiti u različitim restoranima, različitim dimenzijama, različitog su kvaliteta i rezličite cene. Cene se kreću, uglavnom, od 220 ili 250 pa sve do 800 dinara.
Istorija i varijacije na temu
Kažu da se burgeri prave od 1900. godine. Iako prvobitno nazivani „hamburgerima“, nisu nastali u Hamburgu u Nemačkoj, već u Americi. U ovih 200 i kusur godina iz Konektikata, gde je napravljen prvi (ham)burger, ovo se jelo prenelo na čitav svet. Malo zbog uticaja zapadne popularne kulture, a malo i zbog ukusa. Na svakom kontinentu ugostitelji ga po malo prilagođavaju vladajućem ukusu na datom podneblju.
VIše informacija o ovoj temi pogledajte ovde.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here