Liker orahovacOrah je relativno često prisutno drvo u šumama i dvorištima, a u ljetnim mjesecima njegovi se listovi i plodovi trebaju iskoristiti jer donose višestruke koristi.
Orah ima krupno deblo, razvijene grane i može narasti do 25 metara. U ljekovite svrhe koriste se listovi i plodovi. Listovi su sastavljeni od šest do devet liski, najprije su crveni, a postupno postaju zeleni. Plod mijenja boju od zelene prema smeđoj. Listovi se beru u lipnju i srpnju i brzo se suše na temperaturi od 40 stupnjeva. Bogati su ljekovitim flavonoidima, a osušeni se koriste za pripravljanje različitih tekućih ekstrakata. Preparati od listova koriste se u liječenju proljeva i crijevnih infekcija, jačaju imunitet i poboljšavaju cirkulaciju, reguliraju šećer u krvi, koriste se za čišćenje krvi, a djeluju i u lječenju akni i čireva. Listovi se miješaju u kipućoj vodi, odstoje i zatim se procijede, a dobivena tekućina može se piti ili koristiti za vanjsku uporabu na licu. Plod oblikom i izgledom podsjeća na ljudski mozak pa je nekad vladalo mišljenje da orasi poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Također, vjeruje se da orah i pripravci od oraha jačaju mušku potenciju, kondiciju i cijeli organizam. Od zelenih oraha dobivamo i orahovo ulje koje služi kao zaštita kod sunčanja, a pružit će i potreban sjaj i zaštitu vašoj kosi. Orahovo ulje preporuča se i kod raznih dijeta kao začin u salatama, osobito kod problema sa želucom i crijevima.
Orah je izvrstan za pripremanje likera orahovca koji pomaže kod želućanih tegoba, ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Orahovac se može kupiti u trgovinama, a sljedeće godine pripremite ga sami. Priprema je jednostavna, a koriste se plodovi oraha iz polovice šestog mjeseca. Uz glavne sastojke, orah, rakiju i šećer, možete koristiti kavu u zrnu, limun, narančinu koru, štapić vanilije i klinčić, što će pridonijeti specifičnom okusu i aromi.

Potrebni sastojci (za jednu litru orahovca):

  • 4 cijela oraha
  • četiri oraha narezana na pola
  • 7,5 dcl rakije (šljiva, kruška)
  • 30 dkg šećera
  • 10 zrna kave
  • pola limuna
  • naribana narančina kora
  • jedan štapić vanilije ili vanillin šećer
  • 3 – 5 klinčića

Priprema:

U staklenku od 1,5 litre stavite sve navedene sastojke, zatvorite je poklopcem i ostavite 40 dana na mjestu gdje će pola dana biti na suncu. Svakih nekoliko dana protresite i pomiješajte sastojke bez otvaranja staklenke. Nakon 40 dana procijedite, ostavite da se napravi talog i zatim opet procijedite. Procijeđeni liker natočite u odgovarajuće bočice. Možete koristiti bočice zanimljiva oblika koje će biti idealne kao poklon i ukras.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here