Cijene knjigovodstvaJeste li čuli da je u Hrvatskoj od nedavno moguće otvoriti tvrtku za 10 Kuna? Dosta prašine se dizalo oko toga hoće li ili neće to biti provedeno, no od prije cca 2 tjedna svi zakoni i propisi su usuglašeni i moguće je osnovati jednostavni d.o.o. (j.d.o.o.) s temeljnim kapitalom od 10 Kuna. Doduše, na sve ovo treba pribrojati još oko 800 Kn kao troškove osnivanja, ali i to je puno manje od iznosa potrebnog za osnivanje običnog d.o.o. gdje je za temeljni kapital potrebno uplatiti 20.000,00 Kn, a troškovi osnivanja se kreću oko 5-6000 Kuna.
OK, sada kada vam više ništa ne stoji na putu za registrirati tvrtku i pokrenuti svoj business, sigurno ste puni elana i smišljate čime ćete se baviti. No, prije nego što krenete u posao, bilo bi jako dobro da angažirate tvrtku koja će vam pružati knjigovodstvene usluge ili popularno – knjigovođu. Zašto je to dobro napraviti i prije osnivanja same tvrtke? Obično su poduzetnici početnici puni nedoumica i pitanja, kako o samom poslovanju, pa sve do toga gdje se za što uputiti, kojoj državnoj službi uputiti koje pitanje, koje sve uvjete trebate zadovoljavati što se tiče vašeg novog posla i tisuću drugih stvari koje nemaju veze s onim čime se bavite, ali se moraju napraviti kako treba, jer kazne nisu male. Upravo zato je potrebno na vrijeme angažirati profesionalno knjigovodstvo, jer oni će vam odgovoriti na sva vaša pitanja, riješiti nedoumice i vjerojatno uštedjeti nešto novca, a sigurno puno živaca.
Knjigovodstvene usluge imaju svoju cijenu, plaćaju se mjesečno i to treba odmah u startu ukalkulirati kao redovne mjesečne troškove koje će vaša tvrtka imati. Prema savjetima s web sitea knjigovodstvo-racunovodstvo.com.hr, koliko košta cijena vođenja knjiga ovisi o više faktora kao što su:

  • imate li obrt ili tvrtku
  • broj mjesečnih ulaznih i izlaznih računa
  • koliko imate zaposlenih
  • jeste li u sustavu PDV-a
  • uključuju li usluge vašeg knjigovođe i poslovno savjetovanje
  • ostale stavke poput kvartalnih i godišnjih izvještaja, inspekcijskog nadzora itd

S obzirom da ste poduzetnik početnik, vjerojatno ćete vi biti jedini radnik ili će možda vaša tvrtka biti bez zaposlenih (što zakon dozvoljava). Isto tako, vjerojatno u početku dok ne uhodate poslovanje nećete imati puno izlaznih i ulaznih računa tj. opseg posla vam neće biti velik pa tako i cijena knjigovodstvenih usluga ne bi trebala biti prevelika tj. kretati će se od 700-1000 Kuna mjesečno. Za obrte je cijena još manja i obično se kreće od 500-800 Kn.
Svaki trošak je u početku velik pa će vam vjerojatno i ovo izgledati puno, pogotovo ako prvih par mjeseci ne zarađujete puno, no imajte na umu da knjigovodstvo nije samo nužan trošak, već da vam sposoban knjigovođa može na nivou godine uštedjeti dosta novca i s par dobrih savjeta vam znatno pomoći oko poslovanja. Nije važno jeste li platili 100 kuna više ili manje, već je važna kvaliteta usluge koju knjigovodstveni servis pruža i stoga u početku obiđite više servisa, pripremite pitanja koja vas zanimaju i otvoreno porazgovarajte o svemu što vas zanima tako da što bolje možete procijeniti knjigovodstva s kojim ćete na kraju poslovati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here