Cijepljenje pasa protiv bjesnoćeCijepljenje protiv bjesnoće zakonska je obveza svakog vlasnika kućnog ljubimca – psa, na koju ga obvezuje Naredba o mjerama zaštite domaćih životinja od zaraznih i nametničkih bolesti za 2014.
Cijepljenje protiv bjesnoće služi za zaštitu samih pasa, ali i ljudi, od ove smrtonosne bolesti za koju ne postoji lijek.
Bjesnoća je virusna zarazna bolest koja pripada skupini zoonoza, odnosno bolesti od kojih obolijevaju i životinje i ljudi. Prenosi se kontaktom sa zaraženom životinjom ili njenim ugrizom (slinom). Inkubacijski period kod svih životinjskih vrsta iznosi 2-8 tjedana, a sama bolest traje 1-7 dana, sa smrtnim ishodom. Postoje dva oblika bolesti, agresivni i tihi, a tipični pokazatelji zaraze kod životinja su razdražljivost, poremećaji svijesti, uzbuđenje i paraliza.
Na području RH prisutan je tzv.silvatični oblik bjesnoće, kojeg prenose divlje životinje. Najveća opasnost kućnim ljubimcima prijeti od crvenih lisica koje se smatraju glavnim izvorom i prijenosnikom bolesti, a puno rjeđe zaraza se može dobiti i od jazavaca ili vuka (naravno, tamo gdje ih ima).
Najčešće obolijevaju psi i mačke ako dođu u izravni kontakt s oboljelom lisicom, ali krivci mogu biti i vlasnici ako ih ne podvrgnu preventivnom cijepljenju. Jer svaki necijepljeni pas ili mačka koji promjeni ponašanje svojstveno svojoj vrsti te se sumnja na izloženost bjesnoći, mora, prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja, biti eutaniziran.
Zbog ovih opasnosti po zdravlje Vašeg psa, a i Vaše, te zbog zakonskih odredbi, obavezno je godišnje cijepljenje protiv bjesnoće Vašeg kućnog ljubimca – psa, a preporuka vrijedi i za mačke. Za samo cijepljenje potrebno je pripremiti knjižicu o cijepljenju pasa te se informirati kod svojeg veterinara o terminu cijepljenja.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here