Svjetski dan mentalnog zdravljaNa dan 10. listopada svake godine u više od stotinu zemalja širom svijeta obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH).
Prvi puta ovaj dan, kojim se želi naglasiti važnost mentalnog zdravlja i usmjeriti pažnja na probleme i poremećaje mentalnog zdravlja, obilježen je 1992. godine.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Depresija i globalna kriza“, s naglaskom na utjecaj krize na mentalno zdravlje građana i depresivne poremećaje. Cilj kampanje je pružiti informacije o važnosti ranog prepoznavanja rastućeg problema depresivnih poremećaja, učinkovitosti liječenja depresije i mogućnosti uspješnog oporavka oboljelih.
Deset savjeta kako sačuvati i unaprijediti vlastito mentalno zdravlje:
1. Izgraditi samopouzdanje – prihvatiti sebe sa svim svojim vrlinama i manama i tako graditi vlastito samopouzdanje.
2. Zdravo se hraniti i biti aktivan – redovita tjelesna aktivnost i zdrava prehrana pozitivno utječu na smanjenje stresa i povećavaju uživanje u životu.
3. Uvijek pronaći malo slobodnog vremena za sebe i opustiti se – čitanjem, meditiranjem, slušanjem muzike, vrtlarenjem, …svime u čemu uživate.
4. Odvojiti slobodno vrijeme za obitelj i prijatelje – družiti se s obitelji i prijateljima, jer u teškim životnim trenucima oni su najveća podrška.
5. Znati pružiti i prihvatiti pomoć od drugih.
6. Uključite se u dobrovoljni rad – volontirajte, to će vam dati osjećaj zadovoljstva, korisnosti i ojačati samopoštovanje.
7. Naučiti kako se nositi sa svakodnevnim stresom i tako čuvati svoje mentalno zdravlje.
8. Svoje probleme podijeliti s drugima koji su imali slične probleme i tako ih pokušati riješiti – tako ćete se osjećati manje izolirano.
9. Stjecanje novih znanja i vještina pojačat će vam samopouzdanje.
10. Na kraju, upoznajte sami sebe, utvrdite što vas čini sretnim i promijenite ono što možete i što vam ne odgovara.
Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja, poticanje otvorene rasprave o bolestima te veće ulaganje u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti. Važna je i povezanost mentalnog zdravlja i nastanka kroničnih bolesti kao što su dijabetes, karcinom, kardiovaskularne bolesti, respiratorne bolesti i debljina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here