KrizaDa sam ja netko, ne bi, ne bi ljudi život proklinjali …
Da sam ja netko ovako bih spasio zemlju:
osnovica spasa bile bi brze i munjevite reforme, porezno rasterećenje, poticanje potrošnje, spas građanstva i gospodarstva, revizija mirovinskog i zdravstvenog sustava, obračun sa financijskim sektorom, izdavanje ino obveznica, …
Reforme javne uprave
Najteži dio posla, no ne i neizvodljiv. Kako god bilo, na prvom mjestu je izmjena Zakona o radu na osnovu kojeg bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika, kao što je slučaj svugdje u svijetu. Sabor i bez natezanja ima potrebnu većinu, pa bi prijedlog izmjene Zakona ili donošenje novog Zakona pod hitno trebao staviti na dnevni red!
Već samim naznakama o smanjenju zaštite radnika u javnom sektoru, postigla bi se veća učinkovitost, uljudnost i korektan odnos prema tražiteljima usluga. Jer ovako, zaštićeni kao medvjedi, većinom su bahati, arogantni i neljubazni. A o znanju ili neznanju potrebnom za radno mjesto na kojem sjede i za koje dobivaju plaću mogle bi se napisati priče!
Po hitnom postupku (još danas) donijeti odluku o apsolutnoj zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru. Broj prekobrojnih radnika rješavati za početak samo prirodnim odljevom (odlazak u mirovinu kad se steknu uvjeti).
Objaviti natječaj za potpunu informatizaciju javne uprave po uzoru na male baltičke zemlje, uz automatizaciju svih procesa.
Porezno rasterećenje
Radikalno preispitivanje poreznog opterećenja, a ne mazanje očiju. Umjesto surovog povećanja PDV-a, hitno ga smanjiti na 18 %. Potpuno ukloniti administrativne prepreke za poduzetničke aktivnosti. Postići da nositelji bilo koje poduzetničke aktivnosti dobiju besplatno i brzo servisiranje od strane javne uprave.
Proračun
Iako je proračun donesen uz ‘uštede’ – ozbiljno pristupiti rebalansu ili preraspodjeli sa potrošne strane na investicijsku.
Paralelno pristupiti preispitivanju mirovinskog sustava (lažni invalidi, kojih je mnoštvo), racionalizaciji zdravstva uklanjanjem skupog i nepotrebnog administriranja (zavod).
Mnoštvo je toga što bi trebalo preispitati. Tu se mogu i trebaju ubrojiti svi korisnici proračuna te provesti eliminacija privilegija i prijevara kako bi stvarni invalidi i osalo socijalno ugroženo stanovništvo imalo bolji tretman.
Obračun sa financijskim sektorom
Da, ovo je pravo osinje gnijezdo! Glavni uzrok propasti građanstva i gospodarstva. Tko je kriv? Oni koji su dopustili rasprodaju saniranih banaka i provođenje sistematske pljačke pod pokroviteljstvom HNB-a. Da ne ulazimo u to tko je kriv, a puno ih je krivih, posvetimo se tome kako ovaj sektor učiniti poštenim.
Pa, krenimo redom:
1. Ukidanje devizne klauzule – HITNO
2. Sve kredite građanstva i gospodarstva svesti na kunske. Izraditi nove otplatne planove u kunama gledano u trenutku odobrenja kredita.
3. Obračunati tko je kome zapravo dužan. Uvjeren sam da su svi korisnički krediti debelo u plusu. Pa ipak, da idemo i na ruku bankama, preplaćenim iznosima smanjiti glavnicu ili ih vratiti.
4. Obračunati sve silne naknade koje zakonski nisu u redu i vratiti novac korisnicima kredita.
5. Devalvirati kunu za cca 30% kako bismo potaknuli izvoz.
6. Organima pravosuđa prepustiti istrage i utvrđivanje krivaca za nanesenu nepravdu korisnicima kredita.
Izdavanje ino obveznica
Sad i nikada više zadužiti se isključivo vani i privremeno nadoknaditi proračunski manjak. Pokrenuti javne radove. U ‘domaćim’ bankama javit će se ogromna likvidna sredstva koja će iste morati plasirati gospodarstvu i građanstvu uz kamatu jednaku kao i izvan zemlje.
Paralelno, kamate na depozite će pasti na razinu ispod stope inflacije, pa će banke konačno biti one koje će novac čuvati, a čuvanje košta.
Depoziti će se smanjiti jer isti više neće biti unosan posao onih koji ga imaju. Tako će ti isti depoziti završiti u poduzetništvu.
I onako usput: rast depozita u poslovnim bankama svugdje je prvi znak KRIZE. Smanjuje se potrošnja, smanjuje se proizvodnja, a ona smanjuje broj zaposlenih.
Da, treba imati muda
Imaju li naši, od nas izabrani, muda? Nažalost, nemaju! A ja sam, nažalost, NITKO, nemam ingerencije, mene nitko ne sluša. Za moje sam mjere, evo, potrošio 1 sat.
Čudim se i pitam jesu li naši ‘odabrani’ utrošili i toliko vremena kako bi ovu najljepšu zemlju svijeta učinili poželjnim mjestom za život?

1 KOMENTAR

  1. Potpuno se slažem sa autorom! Naćin vođenja ove zemlje učiniti će istu mjestom gdje će živjeti starci. Mladi odoše. I nezamjeram im. U svijet se zbog bijede ide ciklički. Sad kad imamo svoju državu tome nebi trebalo biti tako!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here