Dan rodaUz rode je vezana legenda kako upravo one donose djecu, pa iako više ni djeca u to ne vjeruju lijepo ih je vidjeti na krovovima. Roda je zaštićena ptica u Hrvatskoj, a 24. kolovoza obilježava se i dan roda.
Bijela roda ptica je selica, a tijekom proljeća i ljeta živi u Hrvatskoj i ostalim dijelovima Europe. Rode žive na močvarnim područjima, livadama i pašnjacima. Svake godine dolaze u gnjezda na krovovima kuća i ostaju do 24. kolovoza, a zatim odlaze na put u Afriku. Zbog razvoja industrije i nestanka pogodnog staništa, broj roda je u opadanju. Najviše se roda nalazi u selu Čigoč, u zaštićenom Lonjskom polju zbog čega je to selo 1994. godine proglašeno europskim selom roda. Za ovo se selo govori da u njemu živi više bijelih roda nego ljudi. Gotovo svaka kuća ima gnijezdo na koje se svake godine vraćaju rode. Ovdje možete promatrati život roda, ponašanje, komuniciranje, borbu mladih roda, učenje letenja…
U selu Čigoč razvijen je i seoski turizam. Svake se godina obilježava dan roda s bogatim kulturnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima. Godine 2003. selu je dodijeljena brončana plaketa “Entente Florale” za izniman ugođaj i okoliš.
Rode grade jedno od najvećih i najtežih gnijezda koje može težiti i preko jedne tone zbog čega gnijezda uzrokuju štete na krovovima ili stupovima električne mreže. Rušenje gnijezda nije dozvoljeno, a roda je u Hrvatskoj zaštićena vrsta pa se kažnjava svako uništavanje i uznemiravanje ovih ptica. Kako bi se izbjegle štete postavljaju se umjetna postolja na električne mreže, a vlasnici kuća na čijim je krovovima rodino gnijezdo dobivaju novčanu naknadu zbog štete prouzročene težinom gnijezda.
Broj i kretanja bijele rode u Hrvatskoj prati se od 1984. godine u okviru projekta Istraživanja i zaštita bijele rode u Hrvatskoj koji se zajednički provodi na nivou cijele Europe. Nedavno sam i sama imala priliku pobliže upoznati mladu rodu, odvojenu od obitelji koja je tek trebala naučiti letjeti. To je iznimno lijepa ptica, privržena onome tko je hrani, ali ipak uvijek u potrazi za jatom s kojim preživljava.

11 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here