SvizacSvake 2. veljače u gradiću Punxsutawney u Pennsylvaniji obilježava se Dan svizaca i tako već 122 godine. Svakog jutra na taj dan lokalni predstavnici vlasti bude iz zimskog sna svisca koji, prema vjerovanju i tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, predviđa vrijeme. Ako svizac vidi svoju sjenu, zima će potrajati još 6 tjedana, a ako ne vidi, proljeće će stići ranije.
Tako je i ove godine najpoznatiji svizac Phil, za kojeg tvrde da ima 125 godina, “prognozirao” vrijeme – pošto je vidio svoju sjenu, prema tradiciji to znači da stanovnike sjevernoameričkog kontinenta čeka duga zima. Točnije, potrajat će još barem šest tjedana, piše Today.com.
Izgledi da će zima potrajati bili su veći s obzirom da je Phil dosad svoju sjenu vidio 100 puta, a nije ju vidio samo 17 puta od 1886., uključujući prošle godine.
Svisci su inače glodavci koji žive na Sjevernoj zemljinoj polutci na području od Sjeverne Amerike preko Sibira do Himalaje. Žive u jazbinama u zemlji na dubini do 4 metra, hrane se travom, lišćem i korijenjem, a narastu do veličine manjeg psa. Spavaju zimski san.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here