NesanicaMogli bismo reći da “Dobar san zlata vrijedi” što najbolje osjeti svatko na svojoj koži nakon neprospavane noći. Jedna neprospavana noć i nema nekih štetnih posljedica na zdravlje, međutim ako nespavanje potraje danima ili tjednima , svakako će loše utjecati na vaše zdravlje. Zabrinutost i strah od nove neprospavane noći samo će dodatno povećati nesanicu i eto vas u začaranom krugu.
Koji su uzroci nesanice? Smatra se da u mozgu postoje određena “središta za san” koja kontroliraju razdoblja budnosti i odmora. Također neke prirodne kemijske tvari u organizmu pospješuju san, a važnu ulogu za dobar san ima i prehrana.
Nesanica je jedan od simptoma anksioznosti, depresije i stresa, pa rješavanje problema koji leže u osnovi svih ovih stanja može doprinjeti poboljšanju sna. Pretilost također može uzrokovati lošiji san, jer povećava vjerojatnost hrkanja, a može uzrokovati i apneju spavanja – poremećaj kad osoba u snu nakratko prestane disati. San može ometati i trzanje nogu – nehotični pokreti nogu za koje neki homeopati smatraju da nastaju kao posljedica nedostatka željeza u organizmu, pa preporučuju konzumiranje hrane bogate željezom.
Hrana u svakom slučaju ima važnu ulogu u postizanju dobrog sna. Nikada ne treba ići na spavanje sa praznim želucem ali ni sa prepunim. Postoji hrana koja ima blagotvoran utjecaj na dobar san i ona druga koja šteti.
Hrana koja pozitivno utječe na dobar san i koju je poželjno konzumirati u večernjim satima:

  • zaslađeni mliječni napitak prije spavanja jer šećeri omogućuju mozgu da iz krvotoka upije više triptofana (kojeg sadrže mliječne bakterije) kojeg onda pretvara u smirujuću kemijsku tvar serotonin
  • škrobna hrana (kruh, tjestenina, riža, krumpir) koja pospješuje fizičku izdržljivost, a na mozak djeluje kao sedativ
  • med koji umiješan u toplo mlijeko ili čaj od kamilice djeluje kao blagi sedativ
  • biljni čajevi (kamilica, lipa, odoljen) za koje se vjeruje da pospješuju dobar san

Hrana koju nikako ne bi trebalo konzumirati u večernjim satima:

  • kava, čaj, koka kola, čokolada jer sadrže kofein koji će vas držati budnima
  • masna i začinjena hrana koja će opteretiti želudac

Primijenite nešto od ovih savjeta i dobro spavajte!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here