Dominikanska Republika Dominikanska Republika leži na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, koje deli sa Republikom Haiti. Zemlja predstavlja drugo najveće ostrvo na Karibima, sa površinom od 48,198 kvadratnih kilometara. Nalazi se u srcu Kariba. Na sever izlazi na Atlantski okean, a na jugu na Karipsko more. Populacija Dominikanske Republike je nešto preko 8.5 miliona stanovnika. U glavnom gradu, Santo Domingu, živi oko 2.5 miliona stanovnika.
Dominikanska Repubika se nalazi pod uticajem tropske klime tokom cele godine. U zavisnosti od vaše lokacije, tipičan dan može biti skroz sunčan ili u kombinaciji sunca i oblaka. Prosečna godišnja temperatura je u rasponu od 19 do 34 stepena. Najhladniji period je između novembra i aprila, a najtopliji je između maja i oktobra.
Lokalno vreme je Karipsko istočno vreme (GMT -0400). Zimi je za jedan sat ispred Istočnog standardnog vremena u SAD. Dominikanska Republika ne pomera časovnike 2 puta godišnje kao što je to običaj u mnogim zemljama.
Politička struktura Dominikanske Republike je bazirana na principima demokratije. Svake četiri godine zemlja bira svog predsednika, podpredsednika i ostale političke zvaničnike.
Španski je zvanični jezik Dominikanske Repubilke. Ipak, iznenadili biste se kada bi čuli koliko hotelskih i uopšte turističkih radnika na Dominikani priča engleski, francuski, nemački i italijanski. Ukoliko planirate avanturu izvan standardnih turističkih okvira biće vam korisno da naučite osnovne fraze na španskom jeziku.
Dominikanski Pezos je zvanična valuta Dominikanske Republike. Sve važnije kreditne kartice i čekovi se prihvataju u mnogim turističkim lokacijama. Bankomati se nalaze u skoro svim gradovima i odmaralištima.

Santo Domingo

Sa preko 3 miliona stanovnika, kosmopolitski grad Santo Domingo je verovatno grad sa najviše vibracija na celim Karibima. Odlike Santo Dominga su bogata istorija i kultura kao i moderan razvoj. U istoriskom delu grada koji se naziva i Kolonial Siti (Colonial City, Kolonijalni grad), nalaze se moderni hoteli koji izlaze na ulice od kaldrme. Na ulicama se mogu videti luksuzni automobili, ali i kočije sa konjima. U ponudi je avangardna internacionalna kuhinja, ali se može uživati i u klasičnoj kreolskoj kuhinji. Moderne zgrade stoje rame uz rame sa tradicionalnim kućama iz 15. i 16. veka.
Kao najstariji grad u Novom Svetu, Santo Domingov Kolonial Siti ima prvu ulicu, katedralu, univerzitet i bolnicu u Americi. Zapravo, posetioci uvek primete da ih dobro očuvani stari grad, koji je uvršten u UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine 1990. godine, praktično transportuje u neko drugo, staro vreme.
Gradska kulturna organizacija, u saradnji sa dominikanskim vlastima, je pozvala javnost da pomogne u odabiru 7 blaga kulturnog nasleđa iz 27 kulturnih sajtova. Jednoglasno su izabrani Kolumbova Palata, Prva katedrala Novog sveta, Ozama tvrđava, Muzej kraljevskih kuća, Nacionalne Botaničke bašte, šetalište pored mora po nazivu Malekon, kao i Palata lepe umetnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here