DorćolDorćol je jedan od od najlepših i najstarijih delova Beograda i ima posebno mesto u srcu Beograđana, kao i turista koji su ga bar jednom posetili.
Uvek se po svojoj karakterističnoj arhitekturi i duhu na poseban način isticao. U njemu je i dan danas očuvan taj neki specifičan duh starog Beograda koji mu daje posebnu draž. Mnogi ga smatraju Menhetnom Beograda, a u njemu imati stan danas je jasan pokazatelj statusa. Njegovi starosedeoci uglavnom su članovi malobrojnih preostalih starih beogradskih porodica.
Obuhvata deo grada između Studentskog trga, Beogradske tvrđave, Bulevara Despota Stefana Lazarevića i Dunava. Deli se na dva dela, na gornji i donji Dorćol. Njegovim najlepšim i karakterističnim delom se smatra njegov donji deo koji se prostire od ulice Cara Dušana do Dunava.
O njemu i njegovoj istoriji postoje mnogi mitovi i legende. Danas nažalost, s obzirom na istorijske promene kroz koje je prošao, pogotovu u toku Drugog svetskog rata do kojeg je bio mesto koje je okupljalo više različitih nacionalnosti, postoji malo članova njegovih najstarijih porodica koji bi mogli te priče da ispričaju na autentičan način.
Ime su mu dali Turci po njihovom izrazu Dörtyol koji označava “četiri puta”. U to vreme je Dorćol bio raskrsnica četiri trgovačka puta koji su vodili ka Dubrovniku, Beču, Vidinu u Bugarskoj i Istanbulu. U to vreme je bio trgovinski centar regiona.
Do Drugog svetskog rata veliki broj jevrejskih i nemačkih porodica je živelo u ovom delu Beograda. Sefardski Jevreji su Dorćol naselili u 15. i 16. veku, dok su se mnoge nemačke porodice doselile u periodu austrougarske vladavine. Nakon oslobođenja je izuzetno mali broj ovih porodica ostao u svojim staništima.
DorćolNajatraktivniji deo Dorćola je svakako njegov donji deo, jer se nalazi tik uz Dunav. Ovaj deo je pogotovu lep u toku proleća i jeseni zbog šetališta i fantastičnog pogleda na reku. Turisti najviše vole da posete i fotografišu deo oko Nebojšine kule i Spomenika oslobodiocima Beograda. Jedna od najlepših manifestacija koje se ovde organizuje je čuveni Serbia Open koji je rado praćen i od strane Beograđana i od strane turista.
Jedino što kvari izgled Dorćola je pomalo neugledna industrijska zona. U budućnosti je u planu da se ovaj deo redizajnira i od njega napravi lepa i moderna marina.
Stari Beograd je zadržao svoj šarm po kome je bio poznat i u prošlosti. Jedan od predstavnika njegovog čuvenog šarma je svakako najstarija kuća u gradu koja se nalazi u ulici Cara Dušana 10 koja je izgrađena u baroknom stilu i to davne 1727. godine.
Ono što Beograđani svakom turisti preporučuju da poseti na Dorćolu je Beogradski zoološki vrt, koji se nalazi u srcu Kalemegdana. Zanimljivo je prošetati ulicom Cara Dušana i videti i Prvu beogradsku gimnaziju koja je još u 19. veku bila jedna od najznačajnihih obrazovanih ustanova u Srbiji. Mnogi političari, književnici i drugi učeni ljudi su završili upravo ovu gimnaziju. Ljubitelje nauke će sigurno zanimati da posete i Muzej nauke i tehnike koji se nalazi u neposrednoj blizini i koji predstavlja riznicu više od 5 hiljada različitih objekata.
O multinacionalnoj prošlosti Dorćola će posvedočiti i jevrejski muzej koji se nalazi u ulici Kralja Petra koji je danas jedino mesto na kojem je očuvana nekadašnja imovina jevrejskih porodica koje su tu nekada živele. Nekada je na tlu Dorćola bilo i više od stotinu džamija koje su u ratnim vremenima spaljene. Jedina preostala je džamija u Gospodar Jevremovoj ulici.
Ukoliko biste želeli da više saznate o istoriji Dorćola i njegovim tekovinama, kao i generalno o bogatoj istoriji Beograda i spoznate njegovu pravu lepotu, nudimo vam odličan izbor smeštaja u Beogradu i to u samom centru.

2 KOMENTARI

  1. Odlican tekst o Dorcolu. Beograd, a i sam Dorcol odlicna su destinacija za turiste. Srecom da je sve popularniji i da je ponuda smestaja sve veca i bolja, a i ostala prateca ponuda restorana, klubova, turistickuh tura. 🙂

  2. Dobar tekst, posebno istorijski osvrt, sigurno se Dorcol svidja turistima ali za zivot i nije neko mesto. POsebno je strava onaj deo izmedju Dunavske i Cara Dusana, dali ima neka zgrada koja nije izvrljana grafitima?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here