ĐumbirDobro je znan đumbir kao začin u ishrani, a ima i konkretna lekovita svojstva. Biljka je svuda poznata pod nazivom đumbir, a latinski naziv Zingiber officinale mu je dao engleski botaničar William Roscoe još početkom 19. veka.
Đumbir je vrlo cenjen zbog svog rizoma, bilo da se koristi svež ili sušen. Veoma davno se počeo koristiti u Aziji od strane Indusa i Arapa. I danas je đumbir tamo jedan od glavnih začina. U Evropu stiže kasnije, a to je prema nekim procenama bilo pre 2000 godina.

Kako se koristi đumbir

Danas je đumbir dostupan svima. Može se kupiti u prahu, u mešavinama začina, u obliku eteričnog ulja i tinkture. Ipak nutricionisti preferiraju i preporučuju upotrebu đumbira u svežem stanju. U svežem stanju se i više koristi na Evropskom kontinentu. Ponajviše za spravljanje raznih napitaka, sokova i čaja posebno. Upotrebljava se samostalno ili sa drugim komponentama, kao na primer đumbir i med, đumbir i limun, kao i sa nekim drugim namirnicama. Koren đumbira kada se oljušti kora, može da se secka ili da se renda. Širi se prijatan miris. Za medicinsku upotrebu su pogodni rizomi starijih biljaka, koji imaju jači mirisi i ukus. Jedan od najzdravijih čajeva je čaj od đumbira , naravno od svežeg đumbira. Može se piti za čitav niz zdravstvenih problema, ali ne samo tad, nego i kad ste zdravi. Dnevna doza đumbira po osobi je do 5 grama.

Za šta je dobar čaj od đumbira

Čaj od đumbira se preporučuje u slučaju da imate muku ili preventivno. Recimo kad se putuje autom ili autobusom, neki ljudi osećaju mučninu, a onda bi možda trebali da piju čaj od đumbira. Dobar je i kod jutarnjih mučnina. Za mučnine u trudnoći nije baš pogodan, jer se ne savetuje trudnicama. Mada ni tu mišljenja stručnjaka nisu sasvim identična. Postoje i oni koji se ne slažu.
Čaj od đumbira je odličan da ublaži ili zaustavi prehladu, grip i da podrži imuni sistem. Nije loša ideja da umesto tableta koje ’’stopiraju prehladu’’ i reklamiraju ih agresivno, probate sa prirodnim lekom, odnosno čajem od đumbira.
Deluje podsticajno na proces varenja. Pojačava želudčane sokove.
Đumbir ima svoju ljutinu koja zagreva, slično kao ljuta paprika, ali ne baš toliko ljuta.
Prema nekim studijama đumbir je dobar nakon vežbanja, da ublaži posledice upale mišića.
Nije đumbir baš za sve ljude tako dobar. Neki ga ne vole, a neki ga jednostavno ne podnose. Nije za trudnice i malu decu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here