Dušeci sa ili bez žičanog jezgraNeki bi rekli da je dušek takav kakav jeste i da tu neke velike filozofije niti ima, niti je može biti, te da su svi dušeci isti. Ali takva je tvrdnja daleko od istine.
Dušeci, naime, ne samo da se razlikuju po širini, dužini, debljini, ceni, izgledu i tako dalje, već se razlikuju i po načinu na koji je napravljeno njihovo jezgro i po materijalu koji se za to koristi, kao i po materijalu kojim se to jezgro oblaže. Sve ovo čini izuzetno bitne razlike između, na prvi pogled, sličnih dušeka.
Ova raznovrsnost čini i odabir dušeka jednim teškim zadatkom. Nije se lako snaći prilikom kupovine jednog ovakvog artikla, koji se može naći u mnogo različitih varijacija, više i manje kvalitetnih. Dobri dušeci, bez obzira na to kojoj vrsti pripadaju kada je reč o tehnologiji njihove proizvodnje, imaju i svoje prednosti i svoje mane u odnosu na one druge. Bez obzira na to što se način proizvodnje u poslednjoj deceniji izuzetno razvio, odnosno uveo brojne novine, starija varijanta dušeka za žičanim jezgrom još uvek može da zadovolji osnovne kriterijume za kvalitet i udobnost, a uz to je finansijski isplativija od novih dušeka sa penastim jezgrima. Oni pak, imaju brojne prednosti, ali njihova proizvodnja i dalje zahteva veće troškove, pa im je samim tim i cena veća u odnosu na one sa žičanim jezgrom.

Dušeci sa žičanim jezgrom

Dušeci sa i bez žičanog jezgraOvakvi dušeci su, bez obzira na ekspanziju novijih modela, još uvek najzastupljeniji na svetu. Negde ćete naići i na naziv „dušeci sa oprugama“, a negde i „Bonnel“ dušeci. Naime, svi ovi nazivi su ispravni, jer ovi dušeci u svoj jezgru imaju žičane opruge tipa „Bonnel“. Ovakvi dušeci pružaju solidnu udobnost i ukoliko su održavani na odgovarajući način i nisu služili vašoj deci kao teren za igru ili kao odskočna daska, ovi će vas dušeci služiti dosta dugo. Ako su napravljeni na kvalitetan način, pružaju odgovarajuću potporu svim delovima tela prilikom spavanja, čineći ležanje udobnim. Sama udobnost u velikoj meri zavisi i od kvaliteta materijala kojim se oblaže jezgro, ali i od količine koja se upotrebljava za to oblaganje.
U novije vreme dušecima sa žičanim jezgrom je nađena i jedna mana koja se tiče zdravlja onih koji ih koriste. Naime, prema mišljenju pobornika alternativne medicine, žičano jezgro koje se nalazi u dušeku, s obzirom da je reč o metalnim žicama, može da privlači elektromagnetno zračenje, što utiče na kvalitet sna i zdravlje onih koji ga koriste.

Dušeci bez žičanog jezgra

Dušeci sa i bez žičanog jezgraVremenom je porastao broj različitih materijala koji se koriste za pravljenje dušeka i oni omogućavaju da se dušeci prave i bez žičanog jezgra. Sada se u industriji koriste razni i prirodni i veštački penasti materijali, koji pružaju izuzetnu udobnost. Verovatno više ne postoji niko ko nije čuo za takozvane memorijske pene, koje se koriste za pravljenje dušeka i jastuka i koje se prilagođavaju obliku i položaju tela, omogućavajući mu tako optimalnu potporu i udobnost u svakom momentu. Novi dušeci su, pored ovoga, uglavnom otporni na vlagu, grinje i plesni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here