Enterijer stomatološke ordinacije i uticaj na pacijenteОdlazak kod stomatologa predstavlja veliki stres. To je razlog zašto se odlazak stalno prolongira sve do onog trenutka kada postane neophodan. Naravno, takvo ponašanje šteti vašim zubima i zdravlju. U cilju ublažavanja straha i averzije prema stomatolozima, u poslednje vreme posebna pažnja u svetu, ali i u Srbiji se posvećuje unutrašnjem uređenju stomatološke ordinacije.
Enterijer stomatološke ordinacije može da promeni celokupan utisak i da učini da se pacijenti koji dođu kod stomatologa osećaju prijatno.
Naravno, takav enterijer je potrebno osmisliti, pri čemu se mora obratiti pažnja na sve elemente unutrašnjeg prostora. Posebna pažnja treba biti usmerena na rešavanje funkcije dela za sterilizaciju, rendgena i radne površine, ali i na dizajn i položaj prijemnog pulta. Za pacijente je posebno važno da bude dobro uređena čekaonica, odnosno da svojom udobnošću i ambijentom učini boravak prijatnim i relaksirajućim. Na kraju, za zaposlene je važno da imaju određenu prostoriju za odlaganje garderobe i funkcionalnu mini kuhinju koja ne zauzima puno prostora. Dobro planirana i uređena stomatološka ordinacija pruža udobnost zaposlenima, a pacijentima sigurnost.
Boja na zidovima ima posebno mesto u ukrašavanju enterijera, jer vam ona može mnogo pomoći u održavanju pozitivnog stava koji je za pacijenta jako bitan. Najvažnije je da se opredelite za boje koje opuštaju i relaksiraju, i naravno da izbegavate one koje ne prijaju. Unutrašnjost stomatološke ordinacije treba da bude obojena u boje koje deluju umirujuće, kako za zaposlene tako i za pacijente. Boja zidova u čekaonici može biti žute, zelene ili plave boje, jer one pomažu da se oraspoložite, postignete i pojačate pozitivan stav i da se pripremite za borbu sa stresom. Hromoterapija, kao posebna disciplina alternativne medicine, ističe da terapija plavom bojom pomaže da se uklone strahovi, što je neophodno za čekaonicu stomatološke ordinacije. Zelena boja, takođe, pomaže kod unutrašnje ravnoteže i efikasna je kod stresnih situacija.
Kada je reč o radnom delu stomatološke ordinacije, važno je da bude dobro uređen kako bi pacijentu ostavio utisak sigurnosti i bezbrižnosti. Ovde postoji veliki broj mogućnosti, ali je najvažnije da se boje na zidovima uklapaju sa nameštajem stomatološke ordinacije. Tako možete kombinovati jarke boje na zidovima sa interesantnim motivima na podu i rasvetom koja čini radni ambijent stomatološke ordinacije prijatnim. Kombinovanje jarkih i svetlih boja čini ambijent zanimljivim za pacijenta. Recimo, kombinacija jarke lila ili ljubičaste boje na plafonu sa belom bojom na zidovima ostavlja dobar utisak, a posebno ako se na ovu kombinaciju doda i nameštaj od medijapana. Ove boje treba da se nađu i na prijemnom pultu i u mini kuhinji. U cilju da se oplemeni prostor, poželjno je da delovi nameštaja budu od ivera s teksturom drveta.
Podovi zauzimaju podjednako važno mesto u uređenju stomatološke ordinacije. Kako su epoksidni podovi neizostavni kod uređenja ovog prostora, ostaje samo da se obrati pažnja na njihov dizajn i boju. Naravno, boja ne treba da odskače od celokupnog ambijenta. Mogu se postaviti krugovi na epoksidnom podu kako bi se naglasila pozicija stomatološke stolice u radnom delu stomatološke ordinacije. Rasveta daje posebnu dimenziju prostoriji, pa je poželjno da pored lustera postoji i indirektno osvetljenje kako bi se naglasile boje na zidovima i elementi na njemu, kao i pod. Stomatološka stolica treba da bude okrenuta ka prozoru kako bi se skrenule misli pacijenta od intervencije na zubu.
Na kraju, prilikom uređenja enterijera stomatološke ordinacije važno je da vodite računa o tome da ona odiše smirenošću i elegancijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here