Marubozu

Marubozu
Marubozu je svijeća bez sjene, što znači da su joj high i low isti kao open i close.
Imamo dvije vrste Morubozu svijeća, bikovsku i medvjeđu.
Bikovska svijeća indicira da bikovi kontroliraju tržište i ona je obično u prvom dijelu uzlaznog trenda ili na početku bikovskog reversal modela.
Medvjeđi Morubozu označava medvjeđe kontroliranje tržišta i pojavljuje se na početku silaznog trenda ili pri započinjanju medvjeđeg reversal modela.

Doji

Doji
Doji je svijeća koja ima istu vrijednost cijene otvaranja i zatvaranja ili je cijena otvaranja i zatvaranja vrlo blizu jedna drugoj, pa je zato tijelo svijeće malo. Doji predstavlja neriješenu borbu bikova i medvjeda u nekom određenom vremenskom razdoblju. Cijena je bila i gore i dolje, ali je na kraju završila na razini gdje je i počela.
Imamo više vrsta Doji svijeća, ali najčešće izgleda kao križ, slovo T ili obrnuto slovo T.
U slučaju da se Doji formira nakon serije bikovskih svijeća, to može indicirati da su kupci iscrpljeni i da slabi njihova snaga. Prodavači su spremni prodati i pokrenuti cijenu dolje.
Ako se Doji formira nakon nekoliko dugačkih medvjeđih svijeća, to može signalizirati da slabi snaga prodavača i da može doći do promjene trenda. U tom slučaju, kupci preuzimaju vodstvo i trend se mijenja.

Hammer & Hanging man

Hammer and Hanging Man
Ove dvije svijeće potpuno su iste po obliku, ali drugačijeg značenja u odnosu na prijašnji trend. Obje imaju malo tijelo i veliku sjenu.
Hammer Hammer je bikovski reversal trend koji se formira tijekom silaznog trenda. Kada cijena pada hammer je signal da je dno blizu i da će cijena uskoro promijeniti smjer. Dugačka donja sjena indicira da su prodavači pokušali gurnuti cijenu niže, ali su u tom nadmetanju prodavači uspjeli vratiti cijenu i zatvoriti svijeću iznad opena.
Hammer sam za sebe nije dovoljan signal za ulazak u trgovinu. Potrebno je potražiti dodatnu potvrdu za ulazak u vidu indikatora, smjera trenda, linija otpora i potpore, itd.
Kriteriji za prepoznavanje Hammera:

  • Dugačka sjena 2-3 puta veća od tijela svijeće
  • Druga sjena je mala ili je uopće nema
  • Boja svijeće nije bitna

Hanging ManHanging Man je medvjeđi reversal pattern koji se formira tijekom uzlaznog trenda i koji može označiti jaki otpor. Kada cijena raste formiranje Hanging Man-a nam govori da su kupci sve slabiji i da postoji mogućnost da ih prodavači nadvladaju.
Hanging Man također nije sam za sebe dovoljan signal za ulazak u trgovinu. Potrebnu je potražiti dodatnu potvrdu za ulazak u vidu indikatora, smjera trenda, razina potpore i otpora, itd.
Kriteriji za prepoznavanje Hanging Man-a:

  • Dugačka donja sjena je 2-3 puta veća od tijela svijeće
  • Mala ili gotovo nikakva sjena na suprotnoj strani
  • Tijelo je izvan trgovačkog ranga
  • Boja svijeće nije važna

U idućem članku možete pročitati o ostalim modelima japanskih svijeća i o njihovoj uporabi.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here